Titandioxid bliver forbudt i fødevarer i hele EU

18-01-2022

EU-forordning forbyder brug af farvestoffet titandioxid. Farvestoffet bliver bl.a. brugt i slik og kosttilskud.

​​Ny fortolkning af EU-regler gør det muligt at sælge fødevarer med titandioxid både engros og direkte til forbrugeren, indtil holdbarheden udløber.

EU har 6.september 2022 bekendtgjort, at fødevarer med titandioxid, som er lovligt producerede inden 7. august 2022, må markedsføres og sælges til både engros og den endelige forbruger, indtil fødevarernes holdbarhed udløber.

Tidligere bekendtgjorde EU, at fødevarer med titandioxid alene måtte sælges direkte til forbrugeren og ikke engros, men dette er altså ikke længere gældende. 

 

Farvestoffet titandioxid (E171) har i mange år været brugt til at farve kosttilskud og slik som f.eks. hvide lakridsprodukter og tyggegummi. På baggrund af et omfattende datamateriale har EU's risikovurderingsorgan, EFSA, vurderet, at titandioxid ikke er sikkert at anvende i fødevarer.

EU-Kommissionen og medlemsstaterne har derfor vedtaget at forbyde stoffet i oktober 2021. Forbuddet er trådt i kraft den 7. februar 2022.

Forbuddet betyder, at farvestoffet bliver fjernet fra EU's liste over tilladte fødevaretilsætningsstoffer. Titandioxid udgør ikke en akut risiko for forbrugerne.

I en overgangsperiode på seks måneder kan leverandører fortsat markedsføre og sælge titandioxid som tilsætningsstof til fødevarer, ligesom fødevareproducenter kan producere og sælge fødevarer med indhold af titandioxid. Overgangsperioden skal give virksomhederne mulighed for at finde alternativer til stoffet. Når overgangsperioden udløber 6. august 2022, må titandioxid ikke længere bruges i fødevareproduktion. Dog må lovligt producererede fødevarer med titandioxid markedsføres og sælges,  indtil fødevarernes holdbarhed udløber.

I Danmark er fødevarevirksomhederne godt i gang med at udfase brugen af stoffet og finde alternativer.

Senest opdateret 07-09-2022