Ingen danske kæledyr smittet med abekopper

31-05-2022

Abekopper spreder sig i øjeblikket i Europa mellem mennesker. Fødevarestyrelsen har ikke kendskab til at dyr har spillet en rolle i det aktuelle udbrud.

​I Danmark er to personer smittet med abekopper. Fødevarestyrelsen har ingen tegn på, at dyr har været smittebærere i forbindelse med det nuværende udbrud af abekopper i Europa.

Typiske symptomer på abekopper hos både dyr og mennesker er feber og væskefyldte blærer. Sygdommen er kun meget sjældent dødelig for dyr og mennesker.

Da abekopper er en såkaldt zoonose, kan smitten spredes mellem dyr og mennesker. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen patienter med abekopper til at holde øje med, om deres kæledyr bliver syge.

Ingen danske kæledyr smittet

'Vi har ingen eksempler på, at danske kæledyr er blevet smittet med abekopper, så der ikke grund til at frygte smitte fra typiske kæledyr, hvis de ikke har været i kontakt med et smittet menneske, fastslår veterinær udviklingschef Sten Mortensen i Fødevarestyrelsen. Herfra følger man situationen nøje, og er i tæt kontakt med både Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Kæledyr af egernfamilien som chinchillaer, rotter og mus er mere modtagelige for abekopper, men kan være smittede uden at have symptomer. Hvis man er smittet med abekopper, og har nogle af disse mere sjældne kæledyr, bør man undgå fysisk kontakt med dyrene, indtil man er ude af selvisolation.

Har man mistanke om, at ens kæledyr er smittet med abekopper, skal man kontakte sin praktiserende dyrlæge. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man holder sit kæledyr isoleret i hjemmet i mindst 21 dage efter ejeren blev smittet, så man ikke risikerer at sprede smitten videre.

Begrænset viden internationalt

Internationalt er der ikke megen tilgængelig viden om abekopper i dyr, men der er set eksempler på at sygdommen er fundet i jordegern, chinchillaer og præriehunde. Også afrikanske pindsvin, rotter og aber er blevet ramt af sygdommen. 'Men der er for nuværende heller ikke nogen nævneværdig risiko for at få abekopper, fra mere eksotiske kæledyr, så længe de ikke har været i kontakt med et smittet menneske,' fastslår Sten Mortensen.

Læs mere hos

Fødevarestyrelsen

Sundhedsstyrelsen

Statens Serum Institut

Dansk Veterinær Konsortium 

Yderligere oplysninger, Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834.