Fiskefrikadeller årsag til sygdomsudbrud med listeria

09-11-2022

Siden midten af august har Statens Serum Institut registreret syv patienter, som er blevet syge af den samme type Listeria monocytogenes. Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har sammen efterforsket sygdomsudbruddet og har identificeret fiskefrikadeller som årsag. Fiskefrikadellerne er kaldt tilbage fra butikkerne. (Pressemeddelelse udsendt fra Statens Serum Institut 09.11.2022)

​​​Statens Serum Institut har siden midten af august registreret syv patienter med den sam​me type af den fødevarebårne bakterie Listeria monocytogenes. Blandt de syge er ét barn og seks personer over 70 år, hvoraf én person efterfølgende er død. Patienterne er fordelt over hele landet og det drejer sig om fire kvinder og tre mænd.

- Ved sammenligning af bakterier fra patienter og prøver fra Jeka Fish har vi fundet, at bakterierne er helt ens. Sammenholdt med, at patienterne har oplyst, at de har spist fiskefrikadeller, viser dette, at smitten er kommet herfra, siger Luise Müller, der er epidemiolog på Statens Serum Institut.​

Fiskefri​kadellerne er kaldt tilbage

Tirsdag d​en 8. november tilbagekaldte Jeka Fish alle fiskefrikadeller produceret mellem 1. august og 31. oktober 2022 fra markedet. Tilbagekaldelsen skete, fordi Fødevarestyrelsen havde fundet listeria i produktionen og i produkter på virksomheden.

- Jeka Fish har tilbagekaldt en række forskellige fiskefrikadeller, som nu er taget af hylderne, men har man produktet derhjemme, er det vigtigt at smide det ud, siger Annette Perge, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

DTU Fødevareinstituttet, SSI og Fødevarestyrelsen har analyseret og sammenlignet de listeria-bakterier, der blev fundet i patienterne og i prøver fra virksomheden, ved brug af DNA typning.​

Se hvilke typer fisk​​efrikadeller, der er kaldt tilbage, her

Hvad skal du gøre, hvis du har spi​​st fiskefrikadeller fra det tilbagekaldte parti?

Selvom man har spist de fiskefrikadeller, der nu er kaldt tilbage, er der meget lille risiko for, at man bliver ​​syg. Man er i risiko for at blive alvorligt syg med listeria, hvis man er ældre, har svækket immunsystem på grund af anden alvorlig sygdom eller er gravid.

Man bør kontakte læge ved symptomer på sygdom. Symptomerne omfatter høj feber, kulderystelser, muskelømhed og påvirket almentilstand; nakke-/rygstivhed eller ændret bevidsthedsniveau.​

Arbejdet fo​rtsætter

Ud over patienter med den pågældende listeriabakterie, er der siden oktober 2022 registr​eret væsentligt flere patienter smittet med listeria end normalt. Så arbejdet med at finde årsagerne til de andre sygdomstilfælde fortsætter.

- For at undgå listeriainfektion er det yderst vigtigt at holde fast i en køleskabstemperatur på max 5 grader og at spise fødevarer såsom kødpålæg, koldrøget fisk og gravad laks så friskt som mulig. Ændrer vi vaner eksempelvis pga. energi- og økonomikrisen, risikerer vi, at bakterierne får gode vækstmuligheder og at flere bliver syge" siger seniorforsker og forskningsgruppeleder Marianne Sandberg, DTU Fødevareinstituttet.​

Fakta om li​steria

Listeria er særli​g farlig for syge, svækkede, ældre og gravide. Fødevarestyrelsen har en række råd til, hvordan disse særligt sårbare grupper kan undgå listeria:

  • Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kødpålæg så friskt som muligt
  • Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere
  • Undgå at spise upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste

Læs mere

Læs mere om ud​bruddet på SSI's hjemmeside​

Sådan undgår du li​​steria, hvis du er syg

Sådan undgår du listeria, hvis du er gravid

Yderligere oplysnin​​ger

Fødevarestyrelsens presse: presse@fvst.dk, telefon 2284 4834

Statens Serum Instituts presse: presse@ssi.dk, telefon 2260 1123

DTU Fødevareinstituttet: kommunikation@food.dtu.dk, telefon 2284 4861.​

Senest opdateret 23-11-2022