Undgå sundhedsskadelige stoffer i cocktails og kager

02-03-2023

Sukkerprints på drinks og kager kan indeholde mange farvestoffer og være kørt igennem en printer, der ikke må bruges til fødevarer. Derfor kontrollerer Fødevarestyrelsen nu leverandører og brugere af kagepynt og drinkstoppings.

Et printet foto, logo eller en glad hilsen på drinks og kager er blevet en populær måde at give fester og receptioner et ekstra tvist. Men det er vigtigt, at spiseligt pynt bliver printet på printere, der er egnede til kontakt med mad, og at man kun bruger farvestoffer, der er godkendt til fødevarer.

- Det er bestemt ingen god idé, at bruge helt almindelige printere til spiseligt pynt, da printerblækket kan indeholde sundhedsskadelige stoffer, og printeren kan afgive sundhedsskadelig kemi. Derfor skal sukkerprint fremstilles med udstyr og farver, der er egnet og godkendt til fødevarer, understreger kontorchef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarestyrelsen.

I EU er der ganske få forhandlere af udstyr, som er egnet til sukkerprint. Derfor undersøger Fødevarestyrelsen, om sukkerprints på danske kager og cocktails er sikre at spise.

- Når man producerer og sælger sukkerprint har man ansvaret for, at både printer og farvepatron er egnet til fødevarer. Sælgeren skal, ud over egnet udstyr, også kunne gøre rede for, hvilke mængder farvestoffer, der bliver brugt til hvert enkelt print, siger Henrik Dammand Nielsen.

​Stikprøvekontrollerne bliver gennemført hos producenter af sukkerprints samt bartendere og bagere, som bruger sukkerprint på deres varer, fra den 1. marts og fem måneder frem. Fødevarestyrelsen kommer også på kontrol hos sælgere, som kun leverer få gange om året, og som derfor ikke er registreret som fødevarevirksomhed.

På findsmiley.dk kan man som forbruger tjekke, om en leverandør er registreret som fødevarevirksomhed, og om Fødevarestyrelsen har kontrolleret virksomhedens produktion af sukkerprint og spiseligt kagepynt.

Cocktail med sukkerprint

Pas på print med kemi: Tjek, om leverandøren bruger printere og farver, som er egnet til fødevarer.

Læs mere om reglerne her:

Regler om fødevarekontaktmaterialer

Regler om tilsætningsstoffer

Yderligere oplysninger

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34

Senest opdateret 23-03-2023