Bluetonguevirus rammer endnu en fåre- og kvægbesætning

12-08-2024

Fåre- og kvægbesætning i Sydvestjylland er ramt af bluetongue. Virus smitter ikke mennesker.

Det andet udbrud af drøvtyggersygdommen bluetongue har med få dages mellemrum ramt Danmark. Sygdommen smitter ikke mennesker, men rammer typisk får, geder og kvæg. Også andre drøvtyggere som f.eks. hjorte kan blive ramt.

Endnu en besætning, denne gang med 14 får og seks kreaturer på en besætning nær Varde i Sydvestjylland, er blevet ramt af drøvtyggersygdommen bluetongue. En vædder i besætningen havde symptomer på sygdommen. I fredags blev en besætning ved Tønder ramt.

Fødevarestyrelsen har lagt restriktioner nedover begge besætninger for ad den vej at bidrage til at mindske risikoen for smittespredning. Restriktionerne betyder, at der ikke må flyttes dyr ud af besætningen uden Fødevarestyrelsens tilladelse.

Sygdommen smitter ikke mennesker, men rammer typisk får, geder og kvæg. Også andre drøvtyggere som f.eks. hjorte kan blive ramt. På baggrund af det aktuelle fund øger Fødevarestyrelsen nu overvågning af sygdommen i Danmark.

’Udviklingen er desværre som vi forventede’, konstaterer enhedschef I Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie, og understreger at alle der har drøvtyggere skal være opmærksomme på symptomer på sygdommen, og kontakte deres dyrlæge, hvis de har mistanke om at et eller flere af deres dyr er smittede.

Dansk Veterinær Konsortium vurderede tidligere i år, at sygdommen kunne ramme Danmark i løbet af sommeren, fordi sygdommen i efteråret 2023 spredte sig i Belgien, Tyskland, Nederlandene og det sydlige England.

 ’Vi forventer at se flere tilfælde i den kommende tid, og vil derfor informere om status på udbrud i Danmark hver fredag på hjemmesiden', siger Mette Kirkeskov, der derfor opfordrer til at følge med på Fødevarestyrelsen.dk.

Bluetongue smitter via insekter, små blodsugende mitter, og risikoen for smittespredningen stiger med temperaturen. Da sygdommen har alvorlige konsekvenser for dyrene, er bluetongue en såkaldt anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at landmanden skal kontakte sin dyrlæge, hvis man får mistanke om, at dyr i besætningen er smittet med bluetongue. Hvis dyrene viser sig at være smittede, lægger Fødevarestyrelsen restriktioner ned over den smittede besætning. Restriktionerne har bl.a. betydning for hold og flytning af dyr.

Udbruddet af bluetongue betyder, at Danmarks status som fri for bluetongue er suspenderet. Det betyder også, at dansk eksport af hovedsagelig levende kvæg og tyresæd til en lang række lande uden for EU stopper. Også andre produkter som avlsmateriale, oksekød og mejeriprodukter er påvirket i et vist omfang. Det skyldes, at landene har forskellige regler for, hvilke produkter de vil aftage, når der er udbrud af bluetongue i Danmark. Samhandlen med drøvtyggere til lande inden for EU vil også blive påvirket. En stor del af de kvæg, der samhandles, flyttes til opfedning i Nederlandene og Belgien. Denne handel forventes påvirket i mindre grad.

Symptomer på bluetongue

Drøvtyggere, der smittes, kan få forskellige symptomer, blandt andet væskeansamlinger i hovedet, sår i munden, halthed, aborter, høj dødelighed. Blåfarvning af tungen ses hos får – heraf navnet på sygdommen. Sygdommen er smertefuld og langvarig, og aflivning af alvorligt syge dyr er ofte den eneste dyrevelfærdsmæssigt forsvarlige udvej. Det er i øjeblikket ikke nogen godkendte vacciner på det danske marked.  Fødevarestyrelsen forventer, at en vaccine kan blive godkendt i EU og dermed tilgængelig senere i 2024.

Bluetongue er ikke klassificeret som f.eks. fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i besætningen.

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.