Fødevaresikkerhed

WHO hædrer dansk indsats mod transfedt i fødevarer

29-01-2024

Fødevarestyrelsens kontrol med at butikker og virksomheder overholder forbuddet mod det livsfarlige transfedt, udløser ros og anerkendelse fra Verdenssundhedsorganisationen WHO.

WHO har hædret Danmark for indsatsen mod det farlige transfedt i fødevarer.

Sidste år var det 20 år siden Danmark - som det første land i verden - vedtog et nationalt forbud mod det farlige industrielt fremstillede transfedt i fødevarer, blandt andet i kiks, kager og chips. På den baggrund har Danmark modtaget et certifikat fra WHO, der anerkender den danske indsats mod transfedt, herunder kontrol og dokumentation for at reglerne mod det livsfarlige transfedt rent faktisk overholdes. 

Det er langt fra første gang, at WHO fremhæver den danske indsats, og flere andre lande er da også fulgt i Danmarks fodspor. Danmark modtager derfor certifikatet sammen med fire andre lande; Polen, Litauen, Saudi Arabien og Thailand. I 2021 indførte hele EU grænseværdier for indhold af industrielt fremstillet transfedt i fødevarer. Årligt redder forbuddet nu op mod en halv million europæiske borgere fra for tidlig død.

Fødevarestyrelsen fortsætter med at kontrollere om reglerne stadig bliver overholdt. I forbrugernes og folkesundhedens tjeneste.

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.