Butikker og virksomheder, der sælger æg, skal kunne dokumentere præcis hvor æggene kommer fra, og at hønsebesætningerne er fri for salmonella. Det skal sikre, at æggebakkerne hurtigt og effektivt kan trækkes ned fra hylderne, hvis æggene f.eks. indeholder uønskede vira eller medicinrester.
Fødevarestyrelsen har besøgt mere end 40 engrosvirksomheder og æggepakkerier med større omsætning af æg, hvoraf langt de fleste havde orden i butikken. Tre af virksomhederne fik dog en indskærpelse for manglende dokumentation for æggenes oprindelse, mens en enkelt virksomhed manglede det påkrævede salmonella-certifikat.
- Vores kontrol viser, at langt de fleste af de grossister, vi besøgte, har orden i papirerne og kan dokumentere, hvor de har deres æg fra. Så forbrugerne kan trygt kan købe ind til både omelet eller æggemad, siger chef for fødevarerejseholdet, Michael Rosenmark.
En række svindelsager har i de seneste år sat fokus på dokumentation af sporbarhed, for at forhindre nye svindelsager.
- Med udgangspunkt i kampagnen er der ikke tegn på systematisk fusk med æg i Danmark, siger Michael Rosenmark fra Fødevarestyrelsen.
De fleste virksomheder har et elektronisk regnskabssystem til at registrere køb og salg af æg. Ved enkelte besøg var det dog vanskeligt at kontrollere papirerne pga. svært læselig håndskrift, eller fordi teksterne stod på f.eks. polsk eller flamsk.
Læs rapporten om kontrollerne her
Læs mere om kontrolkampagnen