Hesteejere der rejser med deres heste til eksempelvis stævner eller kåringer i udlandet, eller som modtager heste fra udlandet, skal sikre sig et gyldigt dyresundhedscertifikat til hestene. Før der kan udstedes et dyresundhedscertifikat, skal hesten synes af en embedsdyrlæge. I Danmark koster det i omegnen af 1500 kr. at få hesten synet og få udfyldt dyresundhedscertifikatet. Embedsdyrlægen kan rekvireres på Fødevarestyrelsens eksportportal.
Inden man rejser tilbage til Danmark skal der som hovedregel udstedes et nyt dyresundhedscertifikat. Man skal derfor kontakte de lokale veterinærmyndigheder i afrejselandet, for at få et dyresundhedscertifikat til hjemrejsen. Erfaringsmæssigt kan det tage tid, at få en embedsdyrlæge i udlandet til at kontrollere din hest inden hjemrejse. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man laver en aftale med en lokal embedsdyrlæge i god tid.
Ofte uorden i papirerne
’Vi ser desværre ofte, at både danskere, der tager til udlandet, og at hesteentusiaster fra andre lande, der rejser til Danmark, glemmer det lovpligtige dyresundhedscertifikat, når de rejser med deres heste. Og det kan blive dyrt’, forklarer enhedschef Majbritt Birkmose fra Fødevarestyrelsens veterinære rejsehold. Dels risikerer hesteejeren f.eks. en bøde for ikke at have papirerne i orden, dels risikerer de at skulle betale mange tusinde kroner for at få hesten sat i op til 30 dages isolation. Dertil kommer også udgifter til dyrlægetjek.
Hvorfor krav om et sundhedscertifikat?
Kravet om dyresundhedscertifikatet gælder i hele EU. Formålet er at sikre, at smitsomme hestesygdomme, som medfører alvorlige dyresundhedsmæssige problemer, og som i alvorlige tilfælde kan være dødelige, som fx Vestnile Fever og Afrikansk Hestepest, ikke spredes. Viser det sig, at en hest har en smitsom sygdom, er det helt afgørende for smitteopsporing og bekæmpelse, at myndighederne via dyresundhedscertifikaterne kan se, hvor hesten kommer fra og hvor den har været.