I tilfælde af en krisesituation, der lukker for forsyningen af strøm og anden energi, vil det sandsynligvis ikke være muligt at købe fødevarer i butikkerne. Borgerne vil heller ikke kunne opretholde køling af fødevarer og alm. opvarmning i hjemmet.
Derfor kan den enkelte husstand med fordel have et lager af langtidsholdbare, ikke kølekrævende føde- og drikkevarer. Når borgerne på den måde er i stand til at tage vare på sig selv, kan myndighederne fokusere kræfterne der, hvor behovene er størst og arbejde på at normalisere situationen.
Hvad kan du have på lager
’Ved et strømnedbrud vil letfordærvelige fødevarer som kød, fisk, pålæg og mejeriprodukter kun kunne holde sig kortvarigt i køleskabe og frysere. Du kan derfor med fordel have forskellige former for konserves på lager til når de letfordærvelige varer er spist. Det kunne være kød, fisk, grøntsager som kikærter, kidneybønner og flåede tomater samt frugt og færdigsupper. Derudover anbefaler myndighederne, at man har ni liter drikkevand pr. person til tre dage, siger fødevaredirektør Tejs Binderup, Fødevarestyrelsen.
På lageret kan man også have eksempelvis ris, gryn, pasta, olie, og nødder samt modermælkserstatning og andre fødevarer målrettet husstandens allermindste. Sørg for løbende at bruge af dit forråd og fylde op igen, så varerne ikke bliver for gamle.
Går strømmen, virker hverken komfur, mikroovn eller kogekedel. Derfor er det en fordel, at du kan tilberede din mad på alternative måder. Det kan være på udendørs på grill, bål, gas- eller spritblus.
Læs flere af Fødevarestyrelsens gode råd om, hvad du med fordel kan have på lager, hvis krisen rammer Danmark.
Læs mere på Beredskabsstyrelsens hjemmeside: Forberedt på kriser