De ungarske myndigheder konstaterede i sidste uge mund- og klovesyge i en malkekvægsbesætning i det nordvestlige hjørne af Ungarn. Samtlige knap 1.500 dyr i besætningen er aflivet, og myndighederne har oprettet restriktionszoner rundt om besætningen, så dyr ikke kan flyttes ind i og ud af området. Det sker for at begrænse risikoen for smittespredning. Sygdommen smitter ikke mennesker.
Fødevarestyrelsen følger situationen nøje og er i løbende dialog med både de ungarske myndigheder og EU-kommissionen. Derudover har Fødevarestyrelsen samlet den danske ekspertgruppe for mund- og klovesyge. Her deltager blandt andet repræsentanter fra branchen, Statens Serum Institut, Dansk Veterinær Konsortium, Den Danske Dyrlægeforening og Fødevarestyrelsen.
På nuværende tidspunkt er det myndighedernes vurdering, at sandsynlighed for at smitten spreder sig til Danmark fra Ungarn er lav. Alligevel opfordrer Fødevarestyrelsen alle i branchen til at tage deres forholdsregler for at undgå, at smitten kommer ind på deres besætning. Det betyder blandt andet, at man skal minimere antallet af besøg i sin besætning, ikke mindst hvis transporter, gæster eller andre kommer fra det ramte område. Ligeledes opfordrer Fødevarestyrelsen jægere og andre turister til at rense udstyr, støvler mv., så de ikke risikerer at slæbe smitte med hjem fra de berørte områder.
’Tilbage i januar blev en tysk besætning med vandbøfler smittet med mund- og klovesyge. Der ser imidlertid ikke ud til at være sammenhæng mellem det tyske udbrud og udbruddet i Ungarn, da der er tale om to forskellige varianter af sygdommen. Men det ændrer ikke ved vores opfordring til alle i branchen om at tage deres forholdsregler’, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie.
Alvorlig smitsom husdyrsygdom
Mund- og klovesyge er blandt de mest alvorlige smitsomme sygdomme hos husdyr. Alle klovbærende dyr, herunder kvæg, svin, vilde drøvtyggere samt får og geder er modtagelige for sygdommen.
Mund- og klovesyge er ikke dødelig for de smittede dyr, men den kan ikke behandles. Selvom syge dyr kommer sig, vil de ofte have varige mén. Mund- og klovesyge medfører store økonomiske tab pga. tabt mælkeproduktion, misvækst, øget antal aborter og øget dødelighed blandt lam, kid, kalve og smågrise. Endvidere må dyr, der har været smittet, ikke bruges til fødevarer.
Udgifterne til aflivning, bortskaffelse af døde og aflivede dyr samt rengøring og desinfektion, dækkes som udgangspunkt af Fødevarestyrelsen. Derudover betaler Fødevarestyrelsen også som udgangspunkt erstatning for de aflivede dyr, og udbetaler delvis driftstabserstatning ved påbud om aflivning af alle modtagelige dyrearter. Men da dyr, der har været smittet, ikke må bruges til fødevarer og eksporten vil blive ramt hårdt, vil et udbrud betyde store økonomiske tab for ejerne af de besætninger, der rammes.
Symptomerne på mund- og klovesyge er forskellige, afhængig af dyrearten, men der ses blandt andet smertefulde blærer i klovspalten, feber, savlen, smasken, blærer i mundhulen og reduceret mælkeydelse.
Læs mere om mund- og klovesyge:
Læs Fødevarestyrelsens trusselsvurdering.