Projektnr. 5178+5221
Formål og baggrund
Dette er et kortlægningsprojekt, som har til formål at overvåge forekomsten af campylobacter i kyllingekød. I projektet blev der udtaget prøver af fersk dansk og udenlandsk kyllingekød i detailleddet. Prøverne er analyseret for forekomst og kontamineringsgrad med campylobacter.
Risikoen for at blive syg af campylobacter gennem maden afhænger af kontamineringsgraden og forbrugerens håndtering.
Hvor og af hvad tages der prøver?
Der tages prøver af kølet dansk kyllingekød fra centrallagre samt kølet kyllingekød importeret og samhandlet kyllingekød fra centrallagre.
Hvad undersøges prøverne for?
Prøverne undersøges kvantitativt for campylobacter.
Resultat
I tabel 1 ses en samlet oversigt over resultater fra 2023 af fødevareundersøgelsen af campylobacter fra henholdsvis dansk og udenlandsk kyllingekød i detailleddet. Bemærk forskellen i prøvestørrelsen mellem dansk (92% af prøverne) og udenlandsk (8% af prøverne) kyllingekød.
2023 |
Antal prøver |
Andel prøver |
gruppe |
Dansk |
Udenlandsk |
Dansk % |
Udenlandsk % |
<10 |
765 |
29 |
84% |
37% |
≥10 og <100 cfu/g |
107 |
37 |
12% |
47% |
≥100 og ≤1000 cfu/g |
33 |
13 |
4% |
16% |
>1000 cfu/g |
8 |
0 |
1% |
0% |
Hovedtal |
913 |
79 |
100% |
100% |
I figur 1 ses andelen af positive prøver i 2023, inddelt i koncentrationsniveauer (cfu/g)
Figur 1:
20% af prøverne var positive for campylobacter, og 80% var negative for campylobacter. Af de danske prøver var 84% negative og 16% positive og af de udenlandske prøver var 37% negative og 63% positive.