Projektnummer: 4335+5233
Formål og baggrund
Dette er et kortlægningsprojekt, som har til formål at overvåge forekomsten og niveauet af campylobacter i fjerkrækød. I projektet blev der udtaget prøver af henholdsvis samhandlet kyllinge- og kalkunkød samt importeret kyllingekød.
Data fra projektet bruges til at lave smittekilde regnskab for campylobacter og til udbrudseftersporing ved udbrud med campylobacter.
Hvor og af hvad tages der prøver?
Der tages prøver af samhandlet kyllinge- og kalkunkød, samt importeret kyllingekød.
Hvad undersøges prøverne for?
Prøverne undersøges kvantitativt for campylobacter.
Resultater
Der blev i alt udtaget 232 prøver af samhandlet og importeret fjerkrækød. Heraf var 63 prøver af kalkunkød og 169 prøver af kyllingekød.
I figur 1 ses andelen af positive prøver fordelt på produkt.
Figur 1:
Størstedelen af det prøvetagede kalkunkød havde oprindelse i Tyskland (79%), resten havde oprindelse i Polen (17%), Frankrig (2%), og Forenede Arabiske Emirater (2%). For det prøvetagne kyllingekød, havde størstedelen oprindelse i Frankrig (30%) efterfulgt af Thailand (19%), Litauen (11%), Polen (9%) og Brasilien (9%). De resterende 22% af det prøvetagne kyllingekød, havde oprindelse i Argentina, Belgien, Rumænien Nederlandene, Sverige, Tyskland og Ukraine.
I figur 2 ses antal prøver testet for campylobacter, inddelt i koncentrationsniveauer (cfu/g), fordelt på produkt og produktbehandling (køl/frost), 2023.
Figur 2:
Af de i alt 5 positive prøver fra kalkunkød, var 5 (100%) af dem fra konventionelt produceret kalkun. Af de i alt 43 positive prøver fra kyllingekød, var 19 (44%) fra konventionelt produceret kylling og 24 (56%) fra friland.
I figur 3 ses andelen af positive prøver pr. måned i 2023.
Figur 3: