Campylobacter i samhandlet og importeret fjerkrækød 2023

2023

Projektnummer: 4335+5233

Formål og baggrund

Dette er et kortlægningsprojekt, som har til formål at overvåge forekomsten og niveauet af campylobacter i fjerkrækød. I projektet blev der udtaget prøver af henholdsvis samhandlet kyllinge- og kalkunkød samt importeret kyllingekød.

Data fra projektet bruges til at lave smittekilde regnskab for campylobacter og til udbrudseftersporing ved udbrud med campylobacter.

Hvor og af hvad tages der prøver?

Der tages prøver af samhandlet kyllinge- og kalkunkød, samt importeret kyllingekød.

Hvad undersøges prøverne for?

Prøverne undersøges kvantitativt for campylobacter.

Resultater

Der blev i alt udtaget 232 prøver af samhandlet og importeret fjerkrækød. Heraf var 63 prøver af kalkunkød og 169 prøver af kyllingekød.

I figur 1 ses andelen af positive prøver fordelt på produkt.

Figur 1:

  Figur 1 viser andelen af positive prøver fordelt på produkt. Her illustreres at 8% af 63 prøver på kalkun var positive og 25% af 169 prøver på kylling var positive

 

Størstedelen af det prøvetagede kalkunkød havde oprindelse i Tyskland (79%), resten havde oprindelse i Polen (17%), Frankrig (2%), og Forenede Arabiske Emirater (2%). For det prøvetagne kyllingekød, havde størstedelen oprindelse i Frankrig (30%) efterfulgt af Thailand (19%), Litauen (11%), Polen (9%) og Brasilien (9%). De resterende 22% af det prøvetagne kyllingekød, havde oprindelse i Argentina, Belgien, Rumænien Nederlandene, Sverige, Tyskland og Ukraine.

I figur 2 ses antal prøver testet for campylobacter, inddelt i koncentrationsniveauer (cfu/g), fordelt på produkt og produktbehandling (køl/frost), 2023.

Figur 2:

Figur 2 viser et søjlediagram, hvor man kan se, at man så 5 prøver havde niveauer under 10 cfu/g på dybfrossen kalkun. Derudover så man 53 prøver der havde niveauer under 10 cfu/g og 5 prøver med mellem 10 og 100 cfu/g i kølet kalkunkød. I Frossent kyllingekød så man, at der var 103 prøver med niveauer under 10 cfu/g, 4 prøver med mellem 10 og 100 cfu/g og en prøve med niveau mellem 100 og 1000 cfu/g. I kølet kyllingekød så man at 23 prøver havde niveauer under 10 cfu/g, 13 prøver med mellem 10 og 100 cfu/g, 19 prøver med niveauer mellem 100 og 1000 cfu/g og 6 prøver med over 1000 cfu/g.

 

Af de i alt 5 positive prøver fra kalkunkød, var 5 (100%) af dem fra konventionelt produceret kalkun. Af de i alt 43 positive prøver fra kyllingekød, var 19 (44%) fra konventionelt produceret kylling og 24 (56%) fra friland.

I figur 3 ses andelen af positive prøver pr. måned i 2023.

Figur 3:

Figur 3 viser et kurvediagram, hvor man kan se, at andelen af positive prøver topper for kylling i marts med 36% af alle årets positive prøver, i maj med 47% af alle årets positive prøver og i september med 53% af alle årets positive prøver. For kalkunkød ses det, at andelen af positive prøver topper i september med 50% af alle årets positive prøver