Projektnr. 4037+4111
Formål og baggrund
Dette er et kontrolprojekt på Salmonella, som er en del af den sundhedsmæssige sikring af fødevarer fra jord-til-bord. I 2005 trådte Foderhygiejneforordningen (183/2005) i kraft og virksomhederne overtog en væsentlig del af Salmonella-kontrollen. Den offentlige kontrol er rettet mod risici af kontaminerede råvarer, der ikke varmebehandles før fodring samt hygiejnekontrol i forbindelse med den pågældende fabriks proces (udstyr og faciliteter der bruges til varmebehandlet foder) samt af udstyr og faciliteter, der bruges til ikke-varmebehandlede fodermidler, der udleveres direkte til aftager. På fabrikker, der producerer fjerkræfoder, udføres der kun kontrol på linjer, der ikke er kontrolleret under branchekoden ”Branchekode for fremstilling og transport af fjerkræfoder”. Se branchekoden og godkendte producenter på danskfjerkræ.dk
Hvor og af hvad tages der prøver?
Der tages både fodermiddelprøver og hygiejneprøver. Prøverne tages på fodervirksomhederne.
Fodermiddelprøver
Der tages prøver af partier af fodermidler der udleveres direkte til bedrifter. Partier der bruges til varmebehandling, tages der ikke prøver fra, da dette ikke er relevant.
Hygiejneprøver
Der tages prøver af partier af fodermidler der udleveres direkte til bedrifter. Partier der bruges til varmebehandling, tages der ikke prøver fra, da dette ikke er relevant.
Hvad undersøges prøverne for?
Prøverne undersøges for kvalitativt for salmonella og der bestemmes serotype.
Resultater
I 2023 er der blevet tager 282 hygiejneprøver og 69 foderprøver. Af de 282 hygiejneprøver var der 4% positive, og ud af de 69 foderprøver var ingen positive hygiejneprøver i 2023.
I figur 1 ses andelen af de forskellige serotyper der er fundet i positive hygiejneprøver.
Figur 1:
I figur 2 kan man se fordelingen af positive foderprøver fordelt på fodermiddel i årene 2014-2023.
Figur 2:
Udviklingen i positive og negative foderprøver kan ses i figur 3.
Figur 3:
Udviklingen i positive og negative hygiejneprøver i årene 2014-2023 kan ses i figur 4.
Figur 4: