Campylobacter i dansk og importeret, kølet kyllingekød på centrallagre 2024

2024

Projektnr. 5178+5221

Formål og baggrund

Fersk dansk og udenlandsk kyllingekød i detailleddet er blevet undersøgt for campylobacter. Prøverne er analyseret for forekomst og kontamineringsgrad med campylobacter.

Risikoen for at blive syg af campylobacter gennem maden afhænger af kontamineringsgraden og forbrugerens håndtering

Hvor og af hvad tages der prøver?

Der tages prøver af kølet dansk kyllingekød fra centrallagre samt kølet kyllingekød importeret og samhandlet fra centrallagre.

Hvad undersøges prøverne for?

Prøverne undersøges kvantitativt for campylobacter.

Resultat

Nedenfor ser du en samlet oversigt over resultater fra 2024 af fødevareundersøgelsen af campylobacter fra henholdsvis dansk og udenlandsk kyllingekød i detailleddet. Bemærk forskellen i prøvestørrelsen mellem dansk (93% af prøverne) og udenlandsk (7% af prøverne) kyllingekød.

2024 Antal prøver  Andel prøver 
Rækkenavne Dansk Udenlandsk Dansk% Udenlandsk%
<10 788 20 87% 30%
≥10 og <100 cfu/g 80 30 9% 45%
≥100 og ≤1000 cfu/g 31 14 3% 21%
>1000 cfu/g 6 2 1% 3%
Hovedtotal 905 66 100% 100%

I figuren ses andelen af positive prøver i 2024, inddelt i koncentrationsniveauer (cfu/g)

I tabellen kan man se, at andelen af positive pr&oslash;ver ikke er fordelt ligeligt over &aring;ret. De fleste positive pr&oslash;ver havde et campylobacterniveau p&aring; mellem 10 og 100 cfu/g. Der var flest positive pr&oslash;ver i juli og august. I juli havde 18% af pr&oslash;verne et campylobacterniveau p&aring; mellem 10 og 100 cfu/g, og i august udgjorde pr&oslash;ver med et campylobacterniveau p&aring; mellem 10 og 100 cfu/g 21% af pr&oslash;verne. I juli og august havde 10% af pr&oslash;verne en campylobacterkoncentration mellem 100 og 1000. I juli var 3% af pr&oslash;verne positive med en campylobacterkoncentration p&aring; over 1000 cfu/G og i august var det 2 % af pr&oslash;verne.

Samlet set var 17% af prøverne positive for campylobacter, og 83% var negative. Af de danske prøver var 86% negative og 13% positive, og af de udenlandske prøver var 25% negative og 58% positive.