Projektnr. 5178+5221
Formål og baggrund
Fersk dansk og udenlandsk kyllingekød i detailleddet er blevet undersøgt for campylobacter. Prøverne er analyseret for forekomst og kontamineringsgrad med campylobacter.
Risikoen for at blive syg af campylobacter gennem maden afhænger af kontamineringsgraden og forbrugerens håndtering
Hvor og af hvad tages der prøver?
Der tages prøver af kølet dansk kyllingekød fra centrallagre samt kølet kyllingekød importeret og samhandlet fra centrallagre.
Hvad undersøges prøverne for?
Prøverne undersøges kvantitativt for campylobacter.
Resultat
Nedenfor ser du en samlet oversigt over resultater fra 2024 af fødevareundersøgelsen af campylobacter fra henholdsvis dansk og udenlandsk kyllingekød i detailleddet. Bemærk forskellen i prøvestørrelsen mellem dansk (93% af prøverne) og udenlandsk (7% af prøverne) kyllingekød.
2024 |
Antal prøver |
Andel prøver |
Rækkenavne |
Dansk |
Udenlandsk |
Dansk% |
Udenlandsk% |
<10 |
788 |
20 |
87% |
30% |
≥10 og <100 cfu/g |
80 |
30 |
9% |
45% |
≥100 og ≤1000 cfu/g |
31 |
14 |
3% |
21% |
>1000 cfu/g |
6 |
2 |
1% |
3% |
Hovedtotal |
905 |
66 |
100% |
100% |
I figuren ses andelen af positive prøver i 2024, inddelt i koncentrationsniveauer (cfu/g)
Samlet set var 17% af prøverne positive for campylobacter, og 83% var negative. Af de danske prøver var 86% negative og 13% positive, og af de udenlandske prøver var 25% negative og 58% positive.