Projektnr. 4335+5233
Formål og baggrund
Dette er et kortlægningsprojekt, som har til formål at overvåge forekomsten og niveauet af campylobacter i fjerkrækød. I projektet blev der udtaget prøver af henholdsvis samhandlet kyllinge- og kalkunkød samt importeret kyllingekød.
Data fra projektet bruges til at lave smittekilderegnskab for campylobacter og til udbrudseftersporing ved udbrud med campylobacter.
Hvor og af hvad tages der prøver?
Der tages prøver af samhandlet kyllinge- og kalkunkød, samt importeret kyllingekød.
Hvad undersøges prøverne for?
Prøverne undersøges kvantitativt for campylobacter.
Resultater
Der blev i alt udtaget 213 prøver af samhandlet og importeret fjerkrækød. Heraf var 55 prøver af kalkunkød og 158 prøver af kyllingekød.
I figur 1 ses andelen af positive prøver fordelt på produkt.
Størstedelen af det prøvetagne kalkunkød havde oprindelse i Tyskland (64%), resten havde oprindelse i Polen (31%) og Frankrig (5%). For det prøvetagne kyllingekød, havde størstedelen oprindelse i Thailand (23%) efterfulgt af Tyskland (19%), Frankrig (17%), Litauen (14%) og Polen (14%). De resterende 13% af det prøvetagne kyllingekød, havde oprindelse i Argentina, Brasilien, Nederlandene, Spanien og Ukraine.
I figur 2 ses antal prøver testet for campylobacter, inddelt i koncentrationsniveauer (cfu/g), fordelt på produkt og produktbehandling (køl/frost), 2024.
Af de i alt 2 positive prøver fra kalkunkød, var 2 (100%) af dem fra konventionelt produceret kalkun. Af de i alt 21 positive prøver fra kyllingekød, var 9 (43%) fra konventionelt produceret kylling, 9 (43%) var fra økologisk producerede kyllinger og 3 (14%) fra friland.
I figur 3 ses andelen af positive prøver pr. måned i 2024