Salmonella i foder på fødevarevirksomheder 2024

2024

Projektnr. 4037+4111

Formål og baggrund

Dette er et kontrolprojekt på Salmonella, som er en del af den sundhedsmæssige sikring af fødevarer fra jord-til-bord. I 2005 trådte Foderhygiejneforordningen (183/2005) i kraft og virksomhederne overtog en væsentlig del af Salmonella-kontrollen. Den offentlige kontrol er rettet mod risici af kontaminerede råvarer, der ikke varmebehandles før fodring samt hygiejnekontrol i forbindelse med den pågældende fabriks proces (udstyr og faciliteter der bruges til varmebehandlet foder) samt af udstyr og faciliteter, der bruges til ikke-varmebehandlede fodermidler, der udleveres direkte til aftager. På fabrikker, der producerer fjerkræfoder, udføres der kun kontrol på linjer, der ikke er kontrolleret under branchekoden ”Branchekode for fremstilling og transport af fjerkræfoder”. Se branchekoden og godkendte producenter på danskfjerkræ.dk

Hvor og af hvad tages der prøver?

Der tages både fodermiddelprøver og hygiejneprøver. Prøverne tages på fodervirksomhederne.

Fodermiddelprøver

Der tages prøver af partier af fodermidler der udleveres direkte til bedrifter. Partier der bruges til varmebehandling, tages der ikke prøver fra, da dette ikke er relevant.

Hygiejneprøver

På foderfabrikker tages der hygiejneprøver af udstyr og faciliteter, der bruges til varmebehandlet foder og af udstyr og faciliteter, der bruges til ikke-varmebehandlede fodermidler, der udleveres direkte til aftager.

Hvad undersøges prøverne for?

Prøverne undersøges for kvalitativt for salmonella og der bestemmes serotype.

Resultater

I 2024 er der blevet tager 281 hygiejneprøver og 61 foderprøver. Af de 281 hygiejneprøver var der 2% positive, og ud af de 61 foderprøver var ingen prøver positive i 2024.

I figur 1 ses andelen af de forskellige serotyper der er fundet i positive hygiejneprøver.

  Figur 1 viser et cirkeldiagram, hvor man kan se, at 71% af de positive hygiejeneprøver var af serotypen Havana, 14% var af serotypen Ikeja og 14% var af serotypen Yoruba i 2024.

I figur 2 kan man se fordelingen af positive foderprøver fordelt på fodermiddel i årene 2014-2024

Figur 2 viser et søjlediagram, hvor man kan se at der ikke har været nogle positive foderprøver i 2019, 2020, 2023 og 2024. I årene med positive prøver, er det overvejende raps, er har været positiv for salmonella.

Udviklingen i positive og negative foderprøver i årene 2014-2024 kan ses i figur 3.

Figur 3 viser antallet af positive og negative foderprøver i årene 2014-2024. Man kan se, at der i 2023 og 2024 ikke har været nogle positive foderprøver. I årene 2014 til 2018 har der mindst været en positiv foderprøve. Det varierer, hvor mange prøver der er taget pr år. I 2020 var der ingen positive foderprøver, men der blev kun undersøgt 17 prøver.

Udviklingen i positive og negative hygiejneprøver i årene 2014-2024 kan ses i figur 4.

  Figur 4 viser, at antallet af positive varierer fra år til år. Man kan ikke se en tendens, da antallet af udtagne prøver varierer. Det varierer også fra år til år, hvor mange prøver der er positive. I 2024 var der 7 positive hygiejneprøver og 274 negative hygiejneprøver. I 2023 var der 11 positive hygiejneprøver og 271 negative hygiejneprøver.

I 2024 er der taget hygiejneprøver på 74 forskellige virksomhedsadresser og 7 virksomheder er der påvist salmonella. I figur 5 kan udviklingen i positive virksomheder fra 2012-2024 ses.

Figur 5 viser, at andelen af positive virksomheder varierer fra år til år, men det er også meget forskelligt hvor mange virksomheder der indgår pr. år.  F.eks. var 9% af de 74 forskellige virksomheder positive for salmonella i 2024, hvor der i 2023 blev fundet 11% positive af 79 virksomheder. I 2021 var 1% af virksomhederne positive ud af 111 virksomheder.