Is, der bruges i forbindelse med fødevarer, skal overholde en række regler. Tilsvarende er der regler for isværker, der producerer is til fødevarevirksomheder.
11.1 Is
Is skal være fremstillet af drikkevand, hvis isen kommer i kontakt med fødevarer eller på anden måde kan kontaminere fødevarer. I nogle tilfælde i primærproduktionen og i forbindelse med fiskevarer og muslinger m.m. kan man dog nøjes med at bruge rent vand.
Isen skal fremstilles, håndteres og opbevares under forhold, som beskytter den mod kontaminering.
Hygiejneforordningen, bilag II, kapitel VII, punkt 4
Se afsnittene
10.1 Vand af drikkevandskvalitet
10.6 Rent vand (hav- eller ferskvand).
Alle ingredienser, herunder vand, is og damp, skal håndteres under forhold, der beskytter mod kontaminering.
Hygiejneforordningen, bilag II, kapitel IX, punkt 2
11.1 Isværker
Isværker er virksomheder, der producerer is, f.eks. krystalis eller skælis, til fødevarevirksomheder.
Når is bliver tilsat som ingrediens til en fødevare, er isen en del af fødevaren. F.eks. hvis man blander is i fiskefars, så den ikke bliver for varm under fremstillingen. Isen er da omfattet af fødevarelovgivningen, og isværket betragtes som en fødevarevirksomhed, der skal registreres som engrosvirksomhed og opfylde reglerne om indretning og drift.
Fødevareforordningen, artikel 2
Autorisationsbekendtgørelsen, § 7
Is betragtes ikke som en fødevare, når den bruges til køling af fødevarer, f.eks. til køling af fisk.
Fødevareforordningen, artikel 2, afsnit 2
Hvis isværket kun producerer is til køling, skal isværket ikke registreres efter fødevarelovgivningen.
Fødevarevirksomheder, der bruger is til køling, er ansvarlige for at stille de nødvendige krav til leverandøren af isen, herunder til kvaliteten af det vand, der bruges ved fremstilling af isen, rengøring af produktionsudstyr, indholdsstoffer i isen, transport af isen m.v.