5. Valg af materialer i fødevarevirksomheder

Når der skal vælges materialer til f.eks. gulve, vægge og lofter i virksomheden, er det vigtigt at overveje, hvor materialet skal bruges og hvilke påvirkninger, materialet bliver udsat for.

Det valgte materiale skal være hygiejnisk forsvarligt og kan være forskelligt for f.eks. lagerlokaler med oplagring af fødevarer og lokaler med behandling af fødevarer.

5.1 Gulve

Gulve skal holdes i god stand, være lette at rengøre og om nødvendigt at desinficere. Gulvene bør være lavet af et vandtæt, vaskbart og ikke-absorberende, ugiftigt materiale, f.eks. klinker eller vinyl med svejsede samlinger. Hvis disse materialer ikke er valgt, skal virksomheden kunne godtgøre, at det valgte materiale ved den konkrete brug ikke giver hygiejniske problemer. 

Hygiejneforordningen, bilag II, kapitel II, punkt 1, litra a) 

Ofte vil der være behov for et afløb i gulvet, f.eks. hvis der er tale om et gulv i et lokale med våd rengøring. Afløbet skal være korrekt dimensioneret og må ikke give hygiejniske problemer.

Selve afløbsristen bør være af metal og være fastskruet i gulvet for at undgå, at rotter kommer ind i virksomheden. 

Hygiejneforordningen, bilag II, kapitel I, punkt 8 

5.2 Vægge

Vægge skal holdes i god stand og være lette at rengøre og om nødvendigt at desinficere. 

Hygiejneforordningen, bilag II, kapitel II, punkt 1, litra b) 

Væggene i produktionslokaler eller -områder bør være beklædt med et glat materiale, der er vandtæt og vaskbart. Det gælder i f.eks. produktionslokaler, i restauranter, på kødopskæringsvirksomheder og i virksomheder, der indsamler og forarbejder mælk.

Hvis maskiner og andet udstyr står tæt op ad væggene, skal vægbeklædningen være egnet til det.

Se afsnit 19. Rengøring og desinfektion i fødevarevirksomheder

5.3 Lofter

Lofterne skal være konstrueret og bearbejdet, så man undgår ansamling af snavs og begrænser kondensvand, mug og partikelafgivelse. Det betyder, at lofter bør være rengøringsvenlige og af et materiale, der kan tåle rengøring og måske desinfektion. Som minimum bør lofterne kunne børstes eller støvsuges, men det afhænger af virksomhedens aktiviteter. 

Hygiejneforordningen, bilag II, kapitel II, punkt 1, litra c) 

Hvis der er damp, stegeos eller anden fugt, bør lofterne være lavet af et ikke-absorberende materiale, så der ikke kommer mug. Det gælder også i f.eks. kølerum.

5.4 Døre

Dørenes overflade skal være let at rengøre og ikke absorberende. I virksomheder med våd rengøring af vægge og døre, vil det være en god idé med døre af f.eks. rustfrit stål eller med en anden ikke-absorberende overflade. I andre virksomheder kan der være f.eks. trædøre, som er malet eller behandlet på anden måde, så de ikke suger fugt. Virksomheden skal kunne godtgøre, at det valgte materiale er egnet til formålet.

I nogle virksomheder vil der være behov for, at dørene skal kunne desinficeres.

Se afsnit 19. Rengøring og desinfektion i fødevarevirksomheder

Hygiejneforordningen, bilag II, kapitel II, punkt 1, litra e)