Der er særlige krav til de råvarer, som man bruger til at fremstille gelatine eller kollagen til konsum og til forarbejdningsprocessen. Både i hygiejneforordningen og i hygiejneforordningen for animalske fødevarer. Kravene bygger dels på risikoen for BSE og dels på risikoen for rester af hormoner.
86.1 Råvarer til gelatine og kollagen
Alle råvarer skal komme fra slagtedyr, der er slagtet på et slagteri, og hvor kødkontrollen har fundet slagtekroppene egnet til konsum. Huder og skind fra vildtlevende vildt skal komme fra dyr, som er fundet egnet til konsum.
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit XIV, kapitel I, punkt 3
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit XV, kapitel I, punkt 3
Man må bruge disse råvarer til gelatine og kollagen:
- Knogler, som ikke er specificeret risikomateriale.
- Huder og skind fra opdrættede drøvtyggere og svin.
- Knogler fra svin og fjerkræ.
- Fjerkræskind.
- Sener.
- Huder fra vildtlevende vildt.
- Fiskeskind og fiskeben.
Der er forbud mod at bruge garvede huder og skind.
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit XIV, kapitel I, punkt 1 og 2
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit XV, kapitel I, punkt 1 og 2
Virksomheder, som leverer disse råvarer, skal være autoriseret af Fødevarestyrelsen. Hvis virksomheden også opbevarer eller forarbejder råvarer, som ikke er godkendt til konsum, skal varerne holdes adskilt fra råvarer, der er godkendt til konsum.
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit XIV, kapitel I, punkt 4 og 5, litra c)
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III afsnit XV, kapitel I, punkt 4 og 5, litra c)
Råvarer til produktion af gelatine eller kollagen, der sendes inden for EU, skal være ledsaget af et ledsagedokument fra den virksomhed, der afsender råvarerne. Se mere om ledsagedokumentet:
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, tillæg til bilag III
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit XIV, kapitel II, punkt 1
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit XV, kapitel II, punkt 1
Ved import fra tredjelande af råvarer til produktion af gelatine eller af kollagen skal der bruges to særlige sundhedscertifikater fra oprindelseslandet underskrevet af den kompetente myndighed.
Ved import fra tredjelande af færdigfremstillet gelatine eller kollagen skal der bruges to særlige sundhedscertifikater fra oprindelseslandet underskrevet af den kompetente myndighed. De fødevaresikkerhedsmæssige krav bygger dels på risikoen for BSE og dels på risikoen for rester af hormoner.
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, artikel 6, stk. 1, litra d)
Gennemførselsforordningen, tillæg II til bilag VI, del A og B
Gennemførselsforordningen, tillæg III til bilag VI, del A og B
86.2 Forarbejdning af råvarer til gelatine og kollagen
Virksomheder, der fremstiller gelatine og kollagen, skal følge kravene til fremstillingsprocessen, som beskrevet i forordningen, herunder kravene for syre- og basebehandling.
Det sikrer bl.a., at der ikke er BSE-smitstof tilbage i produkterne.
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit XIV, kapitel III, punkt 1
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit XV, kapitel III, punkt 1
Fødevarevirksomhederne har ansvaret for prøvetagning og for, at hver enkelt batch, f.eks. dagsproduktion, færdig gelatine eller kollagen, overholder grænseværdierne for restkoncentrationer og de mikrobiologiske kriterier.
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit XIV, kapitel IV
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit XV, kapitel IV