89 Primærproducenters direkte levering til endelige forbrugere (”stalddørs-salg”)

Der er særlige danske regler for primærproducenters levering af primærprodukter og visse typer kød direkte til endelige forbrugere, tidligere kaldet stalddørssalg. Primærproducenters levering direkte til endelig forbrugere er undtaget fra de generelle regler i hygiejneforordningerne, hvis det er salg af mindre mængder af primærprodukter og af kød af fjerkræ, kaniner, opdrættet fjervildt og vildt. I stedet er der nationale regler for leveringen.

89.1 Hvad er primærproducenters direkte levering til endelige forbrugere (”stalddørssalg”)

Primærproducenter, f.eks. landmænd, frugt- og grøntavlere, fiskere og jægere, må sælge deres produkter direkte til forbrugeren til brug i forbrugerens egen husholdning.

Frugt- og grøntavlere kan sælge mindre mængder af forarbejdede produkter fremstillet af egne primærprodukter, f.eks. marmelade lavet af egne frugter eller bær, fra vejboder. Det er ikke direkte levering fra primærproducenten til den endelige forbruger men detailhandel, som kan være under bagatelgrænsen.

Hygiejneforordningen, artikel 1, stk. 2 og 3

Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, artikel 1, stk. 3 og 4

Autorisationsbekendtgørelsen, kapitel 2

Hygiejnebekendtgørelsen, kapitel 2 og 7

Autorisationsvejledningen

89.2 Fødevarer, som primærproducenten på levere direkte til endelige forbrugere

Primærproducenter må sælge mindre mængder primærprodukter, f.eks. grøntsager, svampe, alger (tang), rå mælk, æg eller fisk, eller mindre mængder kød af fjerkræ, kaniner, opdrættet fjervildt eller vildt direkte til den endelige forbruger. Forbrugeren kan hente fødevaren hos primærproducenten, eller primærproducenten kan levere fødevaren til forbrugeren. Fjerkræ, kaniner og opdrættet fjervildt må kun afsættes i form af hele dyr, som kan være plukkede eller afhudede, og kan have fået indvolde udtaget.

89.3 Regler for primærproducentens levering direkte til endelige forbrugere

Primærproducenter, som ønsker at levere visse animalske fødevarer direkte til endelige forbrugere, skal registreres hos Fødevarestyrelsen. Det gælder ikke jægere og biavlere, som leverer mindre mængder af deres produkter. Direkte levering til endelige forbrugere af f.eks. frugt, grønt, svampe og alger kræver ikke særlig registrering.

Der er særlige danske regler for hygiejne og egenkontrol for primærproducenters direkte levering af primærprodukter til den endelige forbruger.

Kød af fjerkræ, kaniner, opdrættet fjervildt og vildt er ikke primærprodukter. Primærproducentens slagtning af fjerkræ, kaniner og opdrættet fjervildt, plukning eller afhudning og udtagning af indvolde er dækket af national lovgivning. Nedlægning af vildt er primærproduktion. Jægerens stalddørssalg af nedlagt vildt er også omfattet af national lovgivning. Småvildt skal være i uåbnet stand, men kan være plukket eller flået, og storvildt kan have organer fra bryst- og bughule fjernet og kan være flået. Plukning eller flåning af vildt skal ske ved jægerens bopæl eller på jagtstedet. I forbindelse med flåning af storvildt kan underben og hoved være fjernet.

Biavlere må levere honning og andre produkter fra bier, f.eks. propolis, direkte til endelige forbrugere uden særlig registrering hos Fødevarestyrelsen. Biavlere skal være registreret hos Landbrugsstyrelsen, og denne registrering er samtidig registrering efter fødevarelovgivningen.

Hvis en primærproducent ønsker at gøre mere ved kødet, f.eks. skære det op, forudsætter det etablering af en virksomhed i senere led end primærproduktion, typisk en slagterforretning eller en restaurant.

Primærproducenten skal sikre, at fødevarerne ved anvendelse på sædvanlig måde ikke er sundhedsskadelige eller af anden grund uegnede til menneskeføde.

Opdræt af fjerkræ, kaniner og opdrættet fjervildt samt nedlæggelse af vildt er primærproduktion, så disse aktiviteter skal opfylde reglerne om primærproduktion.

Slagtning af fjerkræ, kaniner og opdrættet fjervildt og salget af kødet heraf og af vildt vil oftest foregå fra den private bolig. Reglerne angiver, hvilke forhold primærproducenten skal tage i betragtning for at leve op til sit ansvar.

Se mere om assistance til slagtning til direkte levering til den endelige forbruger:

Autorisationsbekendtgørelsen, kapitel 2

Hygiejnebekendtgørelsen, kapitel 2 og § 18

Hygiejneforordningen, bilag I

Hygiejneforordningen, bilag II, kapitel III

Se også autorisationsvejledningen.