Nyt om svindel med fødevarer juli 2023

30-07-2023

Italien: ’Made in Italy’ var fra Spanien, Holland og Ungarn
Storbritannien: Mælk og æg i veganske og plantebaseret produkter
Spanien: Store mængder gammelt kød beslaglagt inden videresalg

Italien: ’Made in Italy’ var fra Spanien, Holland og Ungarn

Tomater, champignoner og oliven til salg i bestemte butikker i Torino var mærket med italienske flag og støvlemærket, selvom de i virkeligheden var fra Spanien, Holland og Ungarn. Det finansielle politi kunne afsløre, at produkterne kom fra et større lager, hvor der var specielle containere til modtagelsen af ’Made in Italy’ produkter fra andre lande. I alt blev der konfiskeret 140 tons fødevarer, der ville have en værdi på 30 millioner kroner på markedet. De to italienske entreprenører, der ejede lageret, er under efterforskning. 

Storbritannien: Mælk og æg i veganske og plantebaseret produkter

En undersøgelse, foretaget af Hampshire og Kent Scientific Services, af 61 veganske produkter viste, at 24 af produkterne indeholdte spor af æg og mælk. Derudover var der fejl i mærkningen på 90 procent af produkterne, hvor der blandet andet manglede informationer og advarsler om allergener. Der er ingen lovgivning i Storbritannien om, hvad betegnelsen veganske eller plantebaseret produkter må eller ikke må indeholde. I en nylig undersøgelse i Storbritannien troede 76 procent, at veganske produkter var fri for animalske ingredienser. Det kan i værste tilfælde føre til dødsfald for folk med alvorlige animalske allergier.

Spanien: Store mængder gammelt kød beslaglagt inden videresalg  

En enkelt sag med en restaurant i Zaragoza, der solgte for gammelt kød og fisk, endte med en 20 måneder lang efterforskning, hvor 96 virksomheder blev undersøgt. Politiet, der stod for efterforskningen, endte med i alt at beslaglægge over 28 tons fødevarer. Produkterne var f.eks. blevet tilført en ny ’bedst før’ dato, eller friske produkter var blevet frosset og optøet igen. De fleste af produkterne nåede aldrig ud til forbrugerne. 60 virksomheder er indblandet i sagen. Otte personer er blevet varetægtsfængslet og 81 personer er under efterforskning.  

Bemærk, at nyhedsbrevet primært består af højdepunkter fra de presseklip, som EU's Knowledge Centre for Food Fraud hver måned samler i en rapport.