Nyt om svindel med fødevarer maj 2023

12-06-2023

USA/CANADA: Avokadoolie var harsk og fyldt med andre olier
KENYA: Mange tusind tons mælkepulver beslaglagt – igen
LITAUEN: Kriminelle tjente millioner på for gammel mad

USA/Canada: Avokadoolie var harsk og fyldt med andre former for olie

University of California har undersøgt 36 slags avokadoolie solgt i supermarkeder for kvalitet og renhed. Hele 69 procent af produkterne viste tegn på at være blevet blandet med billigere typer af olie, såsom solsikke- og sojaolie. Derudover var der 64 procent, der ikke levede op til kvalitetsstandarderne ved f.eks. at være harske. Alt i alt var der kun tre af de udvalgte produkter, som rent faktisk levede op til alle krav. 

Kenya: Mange tusind tons mælkepulver beslaglagt – igen

Kriminalpolitiet kunne efter et tip fra en borger konfiskere 37.775 tons mælkepulver i landets hovedstad, Nairobi, til en værdi på over 3,5 million kroner. Mælkepulveret, som var for gammelt, var allerede blev konfiskeret i Mombasa. Myndighederne er i gang med at undersøge, hvordan mælkepulveret er blevet smuglet væk fra deres første konfiskation. Det undersøges også, hvem der står bag svindelnummeret. Myndighederne er i mellemtiden stoppet med at give eksporttilladelser på mælkepulver til Uganda.

Litauen: Kriminelle tjente over 7,5 mio. kr. på for gammel mad

I samarbejde med Europol, Eurojust, og myndigheder fra Tyskland, Frankrig og Estland kunne de litauiske myndigheder konfiskere mere end 35 tons gammel mad. Den kriminelle organisation, der opbevarede produkterne, har siden 2021 købt for gamle madvarer fra Tyskland og Frankrig for med avanceret udstyr at give det en ny holdbarhedsdato og sælge det på det Litauiske marked. Der er arresteret 24 personer i sagen. De risikerer hver at få op til otte års fængsel.

Presseklip fra EU

Bemærk, at nyhedsbrevet primært består af højdepunkter fra de presseklip, som EU's Knowledge Centre for Food Fraud hver måned samler i en rapport.