Folkeskoleelever skal finde løsninger til fremtidens fødevareproduktion

26-05-2023

Hvorfor udledes der så meget CO2 på oksekødets vej fra mark til køledisk? Hvor kan man sætte ind for at mindske klimabelastningen i fremtidens produktion af kød, mælk og grøntsager? Det er nogle af de spørgsmål, som de store elever i folkeskolen skal blive klogere på, når de dykker ned i et nyt undervisningsmateriale. Det er Fødevarestyrelsen som sammen med Madkulturen og Gyldendal lancerer materialet til det kommende skoleår.

Det nye undervisningsmateriale 'Kostråd, klima og madkultur - nu og i fremtiden' skal lære eleverne i folkeskolen om, hvordan den mad, vi spiser, påvirker sundhed og klima.

Undervisningsmaterialet, som sætter fokus på De officielle Kostråd, klima og madkultur, er udviklet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Madkulturen og Gyldendal med hjælp fra Naturfagskonsulenten.

"Vi vil gerne give de unge en større forståelse for, hvordan deres madvaner og fødevareproduktionen påvirker klima og sundhed, så de selv kan påvirke fremtiden. Den forståelse håber vi, at materialet kan være med til at fremme" siger Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen. 

Et fællesfagligt forløb for elever i 8. klasse.

Undervisningsmaterialet er et fællesfagligt forløb til geografi, biologi og fysik/kemi, og byder blandt andet på animationer og små film, undersøgelser i laboratoriet, cases, modelleringsøvelser og quiz i et forløb over 18 lektioner.

"For Madkulturen har det været vigtigt at kunne bidrage til udviklingen af dette materiale til naturfagene, da fødevarer og mad er relevant og aktuelt at arbejde med, også i andre fag end madkundskab. Vi ønsker at eleverne forstår, at madkultur ikke er en statisk størrelse, og at de selv kan være med til at forandre den til det bedre. Det kræver både naturfaglig indsigt og kompetencer i køkkenet" udtaler Judith Kyst, direktør i Madkulturen.

Eleverne får blandt andet viden om, hvordan fødevareproduktionen påvirker både klima og natur. Undervejs skal de reflektere over og beskrive løsninger på de naturfaglige problemer, som opstår i fødevareproduktionen.

Materialet er gratis og kan findes på Gyldendals fagportal: naturfagsprøven.gyldendal.dk.

Fakta

Undervisningsforløbet skal klæde elever på til at:

  • Undersøge madens indhold af næringsstoffer
  • Arbejde med modeller inden for kost, sundhed, klima og produktion
  • Forstå, hvordan produktionen af fødevarer påvirker klimaet
  • Beskrive en fødevares vej fra jord til forbruger
  • Kende sygdomme, som kan være påvirket af din livsstil
  • Begrunde forslag til fremtidens fødevarer og kostråd

Læs mere

Find det nye undervisningsmateriale "Kostråd, klima og madkultur - nu og i fremtiden" her.

”Fra kostråd til madkultur” er et undervisningsforløb til faget madkundskab i grundskolen – dvs. for 5. og 6. klasses elever. Det findes også på Gyldendals fagportal.

De officielle Kostråd

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få Alt om Kost-nyhedsbrevet direkte i din mailboks - tilmeld dig her.