Faglig nyhed til praktiserende dyrlæger om vaccination mod bluetongue virus serotype 3

19-08-2024

Der er nu vacciner mod bluetonguevirus serotype 3 til rådighed

Danmark er ramt af udbrud med bluetonguevirus serotype 3 (BTV-3), og Fødevarestyrelsen har derfor meddelt EU-Kommissionen, at den frie status for sygdommen er suspenderet. Samtidig er der nu mulighed for at hæve forbuddet mod at vaccinere mod BTV-3.

Fødevarestyrelsen har med ikrafttrædelse den 19. august 2024 ændret § 8 i bekendtgørelse nr. 1688 af 11. december 2023 om infektion med bluetonguevirus (BTV), så vaccination er tilladt mod BTV-3 hos får, geder og kvæg.
3 til rådighed.

Vaccinedoser til rådighed

Statens Serum Institut har oplyst, at virksomheden Boehringer Ingelheim International GmbH har stillet 200.000 doser af vaccinen BULTAVO-3 til rådighed for Danmark. De første 5000 doser er hjemtaget af Statens Serum Institut og er klar til udlevering.

Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen arbejder på at gøre flere vacciner mod BTV-3 tilgængelige.

Om vaccinen

BULTAVO-3 er udviklet til får og kvæg og er en inaktiveret vaccine mod BTV serotype 3. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at vaccinen ikke kan forhindre, at dyrene smittes med bluetonguevirus, men den forventes at beskytte dyrene mod at få stærke symptomer på sygdommen og forhindre dødsfald som følge af sygdommen.

Det er også vigtigt at gøre opmærksom på, at der er tale om vacciner, som endnu ikke er markedsført. Det vil sige, at de endnu ikke er vurderet af det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Vaccinen har vist effekt mod BTV-3, men det er ikke oplyst, hvor lang immunitetsperioden forventes at være. Revaccination kan derfor være nødvendig.

Vaccinen er benyttet til får, geder og kvæg, men er ikke vurderet for andre dyrearter end får og kvæg.

Prioritering af vaccination

Udbruddene med BTV-3 har vist, at sygdommen går værst ud over får. Fødevarestyrelsen henstiller derfor til, at ordinering af vaccinerne i første omgang sker til besætninger med får, geder samt kvæg, får og geder i naturplejeområder og først herefter til produktionsbesætninger med udegående kvæg og til sidst til andet kvæg.

Vaccination af raske dyr i smittede besætninger er også relevant og bør prioriteres.

Fødevarestyrelsen har orienteret Statens Serum Institut om, at recepterne ønskes behandlet efter denne prioritering.

Om udlevering af vaccinerne mod BTV-3

Der er på nuværende tidspunkt ikke en vaccine mod BTV-3, som har opnået en markedsføringstilladelse hos det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Derfor er de vacciner, der er udviklet mod BTV-3, ikke i handelen endnu.

Vaccinerne tillades anvendt i Danmark efter de særlige regler i veterinærlægemiddelforordningens artikel 110, stk. 2 og er underlagt de særlige regler for udlevering efter lægemiddellovens § 30. Det vil sige, at vaccinen skal ordineres af den praktiserende dyrlæge og bestilles hos Statens Serum Institut.

Bestilling sker ved at udfylde recepten på Statens Serum Instituts hjemmeside. Vilkår og vejledning til at udfylde og sende recepten findes her:

Link til SSIs hjemmeside om bestilling af ikke-registrerede vacciner og sera

Vaccinen kan håndteres og udleveres til brug i besætningerne efter de gældende regler for anvendelse af lægemidler til dyr. Det vil sige, at besætningsejere, der normalt kan få udleveret medicin, herunder vacciner til brug i egen besætning, også må håndtere denne vaccine.

Link til information om anvendelse af lægemidler til dyr

Der gøres opmærksom på, at det er frivilligt om besætningsejerne ønsker at vaccinere sine dyr mod BTV-3. Udgifterne til vaccine og vaccination er myndighederne uvedkommende.

Læs mere om bluetongue:

Fødevarestyrelsens side om bluetongue