Ændret kontrol for slagtning på bedriften fra årsskiftet

29-08-2024

Fra 1. januar 2025 bliver det Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger fra veterinærenhederne, der kommer på kontrol, når dyr skal slagtes på bedriften.

Slagtning af dyr på bedriften, herunder nødslagtning, vil fra årsskiftet blive kontrolleret af Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger fra veterinærenhederne. Embedsdyrlægernes opgave er at kontrollere at dyret er egnet til slagtning, og at aflivning og afblødning sker korrekt.

Reorganiseringen sker, fordi EU-Kommissionen har påpeget, at vagtembedsdyrlægerne kan havne i situationer, hvor deres habilitet kommer under pres. Det skyldes, at de som vagtembedsdyrlæger kan kontrollere besætninger, hvor ejeren samtidig er kunde i deres private dyrlægepraksis. For at imødegå bemærkningerne EU-Kommissionen, har Fødevarestyrelsen besluttet, at opgaven flyttes til veterinærenhederne.

Det vil fortsat være tilladt at hjemmeslagte dyr til brug i egen husholdning uden Fødevarestyrelsens kontrol. Nødslagtning kan fra 1. januar 2025 bestilles hos Fødevarestyrelsen på telefon 72 27 55 55. Indtil den 1. januar skal kontrollen fortsat bestilles hos vagtembedsdyrlægerne.

Planlagte slagtninger skal fortsat bestilles tre hverdage i forvejen ved at sende en mail til Fødevarestyrelsens lokale veterinærenhed.

VeterinærSyd: 11@fvst.dk

VeterinærNord: 10@fvst.dk

VeterinærØst: 12@fvst.dk

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man altid holde sig opdateret på de gældende regler for kontrol ifm. slagtning på bedriften.

Læs mere om slagtning på bedriften