Faglige nyheder om DIX den 27. februar 2024

27-02-2024

Læs de seneste nyheder om DIX her.

Der kan nu indsendes certifikatanmodninger i DIX for eksporter til Australien

DIX er åbent, og der kan nu indsendes certifikatanmodninger til sagsbehandling og udstedelse hos Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen vil først udstede certifikater i DIX fra i morgen d. 28. februar. Certifikater, der skal udstedes i dag, skal hentes fra Certifikatdatabasen, og herefter forelægges Fødevarestyrelsen til underskrift, som normalt.
 
Fra i morgen d. 28. februar kan certifikater, der ligger i DIX, ikke længere udstedes fra Certifikatdatabasen, men skal udstedes i DIX, og de skrivbare PDF'er vil blive slettet på certifikatsiderne. Dette er varslet på relevante certifikatsider.  

Præcisering af krav til virksomheders egenkontrol med særligt papir og opbevaring af certifikater udstedt i DIX

  1. Virksomheder opbevarer ikke længere selv særligt papir til certifikater udstedt i DIX, da disse printes af Fødevarestyrelsen. Virksomheder skal fortsat føre egenkontrol som vanligt med det særlige papir, de har. Dvs. til print af certifikater, som endnu ikke er overgået til udstedelse i DIX.

    Hvis en virksomhed ikke længere har behov for at have særligt papir (fx hvis de kun har eksport til Australien), skal virksomheden returnere overskydende papir til Fødevarestyrelsen.

  2. Virksomheder skal fortsat have en fysisk eller digital kopi af deres underskrevne udstedte certifikater, som kan fremvises ved eksportkontrol. Dette gælder også for certifikater udstedt i DIX. Kopierne skal opbevares i minimum 3 år.

    Ved eksportkontrollen anbefales det Fødevarestyrelsen at bruge certifikatnummeret, som er printet på alle sider af certifikatet, som reference. Det anbefales derfor virksomhederne at journalisere/gemme certifikaterne efter dette nummer. Enten i nummerrækkefølge i et fysisk arkiv, eller ved at gemme filer navngivet med certifikatnummeret, hvis de ligger digitalt.  

  3. Eksportkontrollen foregår i øvrigt som hidtil.

Klik her for at læse mere om DIX