En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, ”Kvalitetsindeks 2023”, viser, at mange danskere eksempelvis tror, at bananer er mere klimabelastende, end de er, mens kun meget få ved, hvor meget CO2 smør egentlig udleder.
Men faktisk udleder 1 kg bananer mindre end 1 kg CO2, mens smør udleder omkring 10 gange så meget.
For rigtig mange forbrugere kan det være en uigennemskuelig jungle at bevæge sig ud i butikkerne med indkøbskurven i hånden og et ønske om at handle mindre klimabelastende. For hvad skal man bedømme varen ud fra? Mange forbrugere tror, at kort transport og genanvendelig emballage har større betydning for fødevarers samlede klimaaftryk, end om der benyttes vegetabilske råvarer. Et faktum, der kan forklare, hvorfor du måske også gættede på, at bananen var mere klimabelastende end smør?
Hvis du er i tvivl om, hvordan en kost, der tager hensyn til klimaet, kan skrues sammen, er der inspiration at hente i De officielle Kostråd. Så gør du noget godt for både sundhed og klima.
Læs mere
De officielle Kostråd
Kvalitetsindeks 2023 - fokus på mindre klimabelastende madvalg, Aarhus Universitet