Nyt om svindel med fødevarer februar 2024

15-03-2024

Storbritannien: Tyveri og svindel med kyllingekød
Belgien: Røget abe og haj smuglet ind i Bruxelles lufthavn
Frankrig: Overtrædelser hos hver tredje franske flaskevandsvirksomhed

Storbritannien: Tyveri og svindel med kyllingekød

Tre britiske mænd er blevet dømt for tyveri og svindel med kyllingekød til en værdi af 2,7 millioner danske kroner. To af mændene var medarbejdere på den walisiske fjerkræsfabrik, hvorfra kyllingekødet blev stjålet fra. Det stjålne kød solgte mændene videre til en engelsk mand, som gennem sin virksomhed videreformidlede kødet uden sporbarhedsdokumentation. I alt blev der stjålet og solgt 84 leverancer. De to walisiske mænd blev idømt to års betinget fængsel og 300 timers samfundstjeneste, mens den engelske mand blev idømt en fængselsstraf på fire år og tre måneder.

 

Belgien: Røget abe og haj smuglet ind i Bruxelles lufthavn

Hver måned smugles der omtrent 3,9 tons ulovligt kød fra vilde dyr gennem Bruxelles lufthavn. Tolderne er gennem tiden stødt på mange mærkværdige tørrede, røgede og forkullede smuglerfødevarer. Blandt andet en 1,5 meter lang pighaj, som var foldet sammen i en kasse med en hel røget abe. I en anden kasse fandt tolderne tørret kød fra elefanter og krokodiller. Kødet fra de vilde dyr anses i vise verdensdele som luksusvarer, og er derfor lukrative at handle med, men udgør på samme tid også en betydelig trussel for udryddelse af truede dyrearter i især Asien, Afrika og Sydamerika.  

 

Frankrig: Overtrædelser hos hver tredje franske flaskevandsvirksomhed

I årevis har førende franske flaskevandsvirksomheder brugt ulovlige teknikker til rensning af vand. Den franske regering har været bevidste om denne handling siden 2021, og har som svar lempet på reglerne på området. Undersøgelser viste, at mindst en tredjedel af franske kilde- og mineralvandsmærker har overtrådt rensningsreglerne, da vand på flasker med ’kildevand’ og ’naturligt mineralvand’ indeholdte kemisk forurening.

Bemærk, at nyhedsbrevet primært består af højdepunkter fra de presseklip, som EU's Knowledge Centre for Food Fraud hver måned samler i en rapport.