Trikiner, Trichinella pseudospiralis, påvist i en ræv fra Højer

26-06-2025

Trichinella pseudospiralis er blevet påvist i en ræv nedlagt i december 2024 i Højer i Sydjylland. Fundet vurderes at være sporadisk og giver for nuværende ikke anledning til øget overvågning.

Parasitten Trichinella pseudospiralis er blevet påvist i en ræv nedlagt i december 2024 i Højer. Ræven indgik i den nuværende overvågning af Trichinella (i daglig tale kaldet trikiner) i ræve, som Dansk Veterinær konsortium (Statens Serum Institut og Københavns Universitet) udfører for Fødevarestyrelsen. I forbindelse med denne overvågning er der per medio juni 2025 undersøgt 284 ræve, hvoraf kun én er fundet positiv. Fundet i ræven vurderes at være et enkeltstående tilfælde, og der er ikke tegn på spredning i et større område, lokalt eller til produktionsdyr i Danmark.

Fundet i ræven ændrer ikke ved Danmarks status i forhold til griseproduktionen, og da der allerede er en igangværende overvågning af trikiner i ræve, sættes der for nuværende ikke gang i yderligere overvågning.

Overvågningen af trikiner i vilde dyr, der startede i efteråret 2022, er en opfølgning på et tidligere overvågningsprogram fra 2011-2012, hvor parasitten ikke blev påvist. Dog er der tidligere gjort sporadiske fund af trikiner i Danmark - herunder T. pseudospiralis i en mink fra Bornholm i 2007 og tre tilfælde af trikiner hos ræve i midten af 1990’erne. Det seneste fund af trikiner i domesticerede dyr i Danmark var i 1930.

Der findes mange arter af Trikiner. Fælles for arterne er, at det er rundorme, hvoraf flere arter kan smitte til mennesker, men også andre hvirveldyr kan smittes ved indtagelse af trikininficeret kød, ådsler og byttedyr. Trichinella pseudospiralis er den eneste art som har både fugle og pattedyr som værter.

Mennesker kan også blive smittet med trikiner via indtagelse af råt eller utilstrækkeligt gennemstegt kød. Oftest er smitten uden symptomer, men i nogle tilfælde med alvorlig sygdom til følge. Risikoen for smitte med trikiner er meget lav i Danmark. Grise med udendørsadgang, heste, vildsvin og andet trikinmodtageligt vildt til konsum undersøges altid for trikiner ved slagtning.

Infektion hos dyr er typisk asymptomatisk, og trikiner kan kun påvises ved at identificere larver i muskelvæv fra døde dyr.

Læs mere om Trikinose på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Læs mere om trikiner i fødevarer på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Læs mere om smitte til mennesker på SSI’s hjemmeside