Fødevarestyrelsen skal gennemføre regelmæssige risikobaserede offentlige kontroller af transportvirksomheder af fisk, og kontrollere, at transporten af fisk sker i henhold til reglerne om rengøring og desinfektion i EU’s Dyresundhedslov.
Formålet med kontrollen er at kontrollere transportvirksomhedernes overholdelse af reglerne med henblik på at forebygge, at der spredes sygdomme hos fisk som følge af utilstrækkeligt rengjorte transportmidler.
Reglerne foreskriver blandt andet, at der skal udarbejdes en skriftlig protokol, der skal godkendes af Fødevarestyrelsen, og som skal indeholde nærmere oplysninger om, hvor og hvornår rengøringen og desinfektionen skal finde sted, og hvilken type desinfektionsmidler, der skal anvendes.
Transportører af fisk i Danmark skal være opmærksomme på, at der i lovgivningen stilles en række krav.
Som transportør af fisk skal blandt andet:
- Føre og vedligeholde fortegnelser over:
- arter, kategorier og den mængde (antal, volumen eller vægt) af fisk, som transporteres
- dødeligheden blandt de fisk, der transporteres
- de akvakulturvirksomheder, hvor transportmidlerne har været, med angivelse af transportmidlets nummerplade, datoer og klokkeslæt for pålæsning og aflæsning af fisk på henholdsvis oprindelses- og bestemmelsesakvakulturvirksomheden eller ‑ levestedet, samt angivelse af navn, adresse og entydigt registreringsnummer eller godkendelsesnummer for hver besøgt akvakulturvirksomhed
- eventuel udskiftning af vand under transporten med angivelse af, hvor det nye vand er kommet fra, og af steder, hvor der er sket udtømning af vand, med angivelse af datoer, klokkeslæt og steder for eventuel udskiftning af vand
- rengøring og desinfektion af transportmidlerne
- referencenumre på de dokumenter, der ledsager sendingerne af fisk
- Opbevare fortegnelserne i 3 år
- Sikre, at fiskenes sundhedsstatus ikke bringes i fare under transport, og at transport af fisk ikke er årsag til potentiel spredning af listeopførte sygdomme
- Sikre, at rengøring og desinfektion af udstyr og andre biosikringsforanstaltninger gennemføres i overensstemmelse med de risici, som den pågældende transport er forbundet med
- Sikre, at eventuel udskiftning af vand og udledning af vand under transporten af fisk foregår på steder og under betingelser, der ikke bringer sundhedsstatussen i fare, og at fisk pålæsses og transporteres i vand, der ikke ændrer deres sundhedsstatus
- Sikre, at transportmidler og containere er konstrueret og fremstillet på en sådan måde, at der på effektiv vis kan udføres rengøring og desinfektion mellem sendinger
- Sikre, at containeren, hvis der ikke er tale om en engangscontainer, eller fartøjet samt andet transportudstyr rengøres og desinficeres mellem sendinger
- Sikre, at den påkrævede rengøring og desinfektion udføres i overensstemmelse med en protokol, der er godkendt af Fødevarestyrelsen, og som skal indeholde nærmere oplysninger om, hvor og hvornår rengøringen og desinfektionen skal finde sted, og hvilken type desinfektionsmidler, der skal anvendes.
Rengørings- og desinfektionsprotokoller kan sendes til Fødevarestyrelsens godkendelse på mail: 11@fvst.dk.
Hvor står reglerne?
Du finder reglerne i Forordning (EU) 2016/429 (Dyresundhedsloven) og EU-forordningerne 2020/691 og 2020/990