Endnu en besætning med hobbyhøns er ramt af fugleinfluenza

31-12-2021

En hobbybesætning ved Skaverup nordvest for Vordingborg er ramt af fugleinfluenza og bliver lørdag aflivet af dyrlæger fra Fødevarestyrelsen. Udbruddet er det femte på bare to måneder.

​​Statens Seruminstitut har fundet fugleinfluenza i prøver fra en hobbybesætning i Skaverup ved Vordingborg med 30 høns, ti ænder og to gæs. Fødevarestyrelsen blev tilkaldt af ejeren, da flere af dyrene døde, og besætningen er nu konstateret smittet med den smitsomme og meget dødelige fugleinfluenza H5N1. Lørdag den 1. januar afliver Fødevarestyrelsen de resterende dyr for at stoppe yderligere spredning af sygdommen. 

Det er femte gang på bare to måneder, at hønse- og andefuglebesætninger er ramt af fugleinfluenza – heraf har tre udbrud ramt private hobbyhold.

’Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde dyrene inde eller overdækket, fordi der er fugleinfluenza blandt de vilde fugle. Det er ærgerligt, at en besætning med hobbydyr nu igen er ramt af sygdomen. Det viser desværre, hvor vigtigt det er, at fugleejere skærmer deres dyr fra de vilde fugle’, siger dyrlæge og kontorchef Charlotte Vilstrup, Fødevarestyrelsen. 

Mindre hønsegårde og fuglehold er dog undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre. Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården.

​I forbindelse med fundet af fugleinfluenza i Skaverup har Fødevarestyrelsen oprettet en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede besætning, hvor det bl.a. er forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I en 3-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Hvis du får mistanke om fugleinfluenza i dine dyr, det kan fx. være høj dødelighed og luftvejssymptomer, skal du kontakte en dyrlæge.

Se bekendtgørelse og kort med rest​riktionszoner

Se om du bor i en zone 

Se reglerne, der gælder i zonerne 

Hvad skal du gøre med dit fjerkræ under en fugleinfluenzaepidemi

 
Yderligere oplysninger:
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34.​