Ni procent af virksomhederne havde ikke styr på nedkøling af færdige retter

13-12-2021

Langsom nedkøling af store madportioner sender hvert år mange danskere i sygesengen. Fødevarestyrelsen har undersøgt, om butikker, restauranter og kantiner har styr på nedkølingen. Ni procent af dem fik sanktioner.

​Heldigvis vidste 91 % af de kontrollerede butikker, slagtere, restauranter og kantiner, hvordan de skal køle varme retter ned, da Fødevarestyrelsen kom på uanmeldt besøg. Men 9 % af virksomhederne havde ikke styr på procedurerne. Deres nedkøling af varmebehandlet mad skete for langsomt eller i for store mængder.

- Hvert år ser vi sygdomsudbrud, som er forårsaget af langsom nedkøling af varmebehandlede fødevarer. Når det sker, er det oftest fordi virksomheden har produceret store portioner, som ikke er kølet ned tilstrækkeligt hurtigt. Derfor er det vigtigt, at mængden af varm mad passer til beholderens størrelse og kølerummets kapacitet, siger sektionsleder Ulrich Pinstrup, Fødevarestyrelsen.

De fleste bakterier går til i den varme ovn eller gryde, men bakterietyper som Clostridium perfringens og Bacillus cereus overlever korrekt varmebehandling og danner giftige stoffer, hvis de får lov at udvikle sig i lunken eller halvkold mad. Derfor har Fødevarestyrelsen i 2021 gennemført en kontrolkampagne af virksomhedernes procedurer for nedkøling samt egenkontrol.

- De fleste køkkener er meget opmærksomme på fødevaresikkerhed, når de tilbereder maden, men nogle steder kniber det, når det kommer til nedkølingen. Derfor har vi, ud over vejledning, også udviklet et værktøj, som gør det nemt for køkkenpersonalet at se, hvordan de kan nedkøle retterne, så der ikke sker vækst af bakterier, som forbrugerne kan blive syge af, siger Ulrich Pinstrup.

I 2021 har 1.018 virksomheder haft uanmeldt besøg under Fødevarestyrelsens kontrolkampagne af nedkøling. 103 virksomheder, svarende til 9 %, fik sanktioner og nye gebyrbelagte kontrolbesøg fordi de havde overtrådt reglerne.

Læs mere om nedkøling af fødevarer på Fødevarestyrelsens hjemmeside 

Yderligere oplysninger

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34.