Kog det, skræl det eller drop det – sådan lyder de klassiske rejseråd til dig, der rejser udenlands. Og der er mere end almindelig god grund til at tænke sig om, inden du sætter tænderne i friske tomater, fremmede frugter eller fristende eksotiske retter i udlandet. Faktisk har en tredjedel af de omkring 5.000 danskere, der hvert år bliver registreret i sundhedssystemet, fordi de er smittet med enten salmonella eller campylobacter, hentet deres maveonde i udlandet.
At der er grund til at være opmærksom på hygiejnen og varsom ved buffeten i udlandet understeges af helt nye tal fra DTU Fødevareinstituttet. Sidste år, da danskernes muligheder for at rejse ud, var skruet helt i bund pga. Covid19, blev andelen af rejserelaterede campylobactertilfælde reduceret fra 28% til 9% af samtlige campylobactertilfælde i Danmark. For salmonella sås en tilsvarende reduktion fra 42% til 20%.
Én af årsagerne til, at mange bliver ramt af 'turistmave' er typisk, at vandkvaliteten i fjerne lande ikke er på samme niveau som i Danmark. Læg dertil at muligheden for håndvask og håndhygiejne ikke altid er til stede ved f.eks. gadekøkkener.
Fødevarestyrelsen har derfor samlet fire gode råd til dig lige inden take off. De er desværre ingen garanti mod et maveonde på rejsen, men kan være gode at have med i bagagen:
1. Varm mad skal være rygende varm – ikke lunken
2. Skræl selv frugten
3. Pas på med salat og rå grøntsager
4. Vask hænder eller brug håndsprit
Flere gode råd om hvordan undgå dårlig mave på rejsen på Fødevarestyrelsens hjemmeside
Yderligere oplysninger:
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34