Fødevarestyrelsen er nu så langt med undersøgelser og test af fisk for virussygdommen IHN, at styrelsen igen kan udstede certifikater til dambrug, der sælger fisk til udlandet.
- Siden maj måned har vi undersøgt dambrug og fiskebestande for IHN i hele Danmark, og vi kan nu se, at 95 procent af det danske land er fri for sygdommen. Derfor kan dambrugere i de ikke-smittede områder fra på mandag få certifikat på, at deres fisk er fri for IHN, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen.
I fem smittede områder i Jylland er situationen mere alvorlig. Her er fisk i dambrug og put & take-søer stadig påvirket af situationen. Virksomhederne er underlagt restriktioner, som bl.a. betyder, at ingen fisk må flyttes uden Fødevarestyrelsens tilladelse.
- Vi har etableret skrappe restriktionszoner omkring syv udbrud og inddæmmet smitten. Sideløbende har vi gennemført et massivt testprogram af dambrug og put & take-søer over hele landet, og vi har ikke konstateret yderligere spredning. Derfor har vi orienteret de øvrige EU-lande om, at vi igen udsteder certifikater med IHN-garantier, siger Tim Petersen.
I udlandet har IHN-fri fisk en særligt høj værdi, og erhvervet har derfor besluttet at arbejde for et IHN-frit Danmark og iværksat en handlingsplan. Planen betyder, at ejerne afliver eller slagter alle smittede fiskebesætninger i dambrug og fiskesøer, og gennemfører rengøring og desinfektion af anlæggene. Herefter følger en periode med overvågning i mindst to år, før hele Danmark igen kan erklæres IHN-fri.
IHN er en forkortelse for infektiøs hæmatopoietisk nekrose.
IHN-virus er alvorlig for fisk, men ufarlig for mennesker.
Læs mere om IHN Læs mere om IHN her
Som følge af IHN-virus i fisk er der restriktioner i områderne markeret med rødt.
Yderligere oplysninger:
Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34.