To nordjyske dambrug kan igen sælge fisk

07-09-2021

Fiskesygdommen IHN har hen over sommeren lagt en række begrænsninger på dambrug og lystfiskesøer. Nu ophæver Fødevarestyrelsen restriktionerne på to nordjyske dambrug, der ikke blev ramt af sygdommen.

​To nordjyske dambrug kan igen sælge fisk og fiskeyngel til andre dambrug og lystfiskesøer samt eksportere deres fisk til udlandet. Det ligger fast efter Fødevarestyrelsen har vurderet afvandingsforholdene på dambrugene og konkluderet, at risikoen for at vand med IHN kan smitte dambrugene, er ubetydelig. Årsagen er, at begge dambrug får deres vand fra underjordiske kildevæld. Dambrugene var da heller ikke i blandt dem, der blev ramt af IHN i sommer.​


Alle dambrug og lystfiskesøer kan søge om at komme ud af restriktionszonerne, hvis de kan dokumentere, at deres lokale forhold betyder, at der ikke er en smitterisiko,’ forklarer sektionsleder i Fødevarestyrelsen, dyrlæge Tim Petersen. Han glæder sig over, at to ud af i alt syv dambrug, nu igen kan handle med omverdenen uden restriktioner.

Da den alvorlige fiskesygdom IHN i sommer bredte sig til dambrug og fiskesøer i Danmark, lagde Fødevarestyrelsen en række begrænsninger på virksomhedernes muligheder for at sælge bl.a. fisk og fiskeyngel, sådan som det er fast praksis ved udbrud af alvorlige sygdomme blandt dyr. Også fiskesøernes muligheder for at invitere lystfiskere inden for med snøren, blev lukket ned. Alt sammen for at undgå at fiskesygdommen, der er dødelig for fisk, men ufarlig for mennesker, spredte sig. Samtidig blev lystfiskere pålagt at desinficere deres udstyr, når de havde fisket i søer og åer i de tilsammen fem restriktionszoner, som blev oprettet i Jylland.

Det seneste udbrud af fiskesygdommen IHN blev konstateret 12. august i et dambrug ved Kolding.

Du kan læse mere om IHN og hvilke restriktioner der gælder for ejere af dambrug og fiskesøer samt for lystfiskere på:
Fiskesygdom IHN - aktuel situation

Raske dyr er en forudsætning for eksport af dyr og produkter. Fødevarestyrelsen har derfor inddæmmet sygdommen til syv mindre områder. Resten af Danmark er fri for IHN. Hvis først Danmark må give afkald på sin generelle status som fri for IHN, vil det gå hårdt ud over eksporten til lande både i og uden for EU.

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om fund af infektiøs hæmatopoietisk nekrose ved Støvring i Rebild Kommune (retsinformation.dk)​ 

Senest opdateret 07-09-2021