Fødevarestyrelsen stækker frygtet fuglesygdom i Næstved

06-07-2022

Fra 6. juli må der igen sælges æg og flyttes fjerkræ på Næstvedegnen.

​Fuglesygdommen Newcastle disease ramte for godt en måned siden duer og høns i en kolonihaveforening på Ålestokkevej i Næstved og hos en hobbyavler ved Stenstrup. Mere end 1.000 fugle blev aflivet af Fødevarestyrelsen af hensyn til dyrevelfærden og for at undgå smittespredning. Samtidig lagde Fødevarestyrelsen en række restriktioner på både hobbyhønsehold og professionelle besætninger i området. Blandt andet blev det forbudt at sælge æg og flytte fugle i to ti-kilometers zoner rundt om de ramte områder.


Siden er de mange bure blevet rengjort og desinficeret, og fra 6. juli må der igen handles æg og fjerkræ som før myndighederne oprettede beskyttelses- og overvågningszoner i området. 

- Det har bestemt ikke været nogen rar oplevelse for de mange involverede at se deres dyr blive aflivet. Men vi har mødt stor samarbejdsvilje og hjælpsomhed. Derfor er det også en stor glæde, at vi nu kan ophæve restriktionerne, så folk kan komme videre med deres enten hobby eller erhverv, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup.


Newcastle disease findes i vilde fugle, også i Danmark. For mange typer af fjerkræbesætninger er der derfor krav om vaccination mod sygdommen, men andre fjerkræejere kan overveje vaccination for at beskytte deres dyr.


Du kan stadig mindske risikoen for, at dit fjerkræ bliver smittet med Newcastle disease ved at undgå kontakt til andre besætninger. Skift også gerne fodtøj inden du går ind til dine høns eller duer.


Husk, at det er lovpligtigt at vaccinere dine duer mod Newcastle disease, hvis de deltager i kapflyvning. Det samme gælder, hvis dine duer eller høns skal på udstilling. ​

Newcastle disease er ikke farlig for mennesker.


Læs mere om Newcastle disease og reglerne for vaccinationen på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Senest opdateret 06-07-2022