Du må ikke tage kød og ost med hjem fra lande uden for EU

01-06-2022

Lad være med at tage ost, kød, og pølser med hjem fra ferie i lande uden for EU. Du risikerer at blive den, der importerede mund- og klovesyge, svinepest eller en anden smitsom husdyrsygdom til Danmark.

​​Det kan få fatale konsekvenser for både dyrevelfærden og den danske eksport, hvis du tager f.eks. ost, pølser eller anden spiselig souvenir med såkaldt animalsk indhold med hjem fra fjerne himmelstrøg. Sådan lyder advarslen fra Fødevarestyrelsen. Fra 1. juni vil Fødevarestyrelsen være tilstede ved flere af Toldstyrelsens kontroller i de danske lufthavne og kontrollere, om de rejsende har ulovlige fødevarer med hjem fra lande uden for EU. Finder myndighederne ulovlige fødevarer, vil de blive destrueret.

Ulovlige varer på plakaten

Plakater i de danske lufthavne minder allerede nu de rejsende om, at det er forbudt at bringe animalske varer med ind i Danmark, hvis man har dem med fra lande uden for EU. Derfor er det også muligt at smide de animalske fødevarer ud\ni lufthavnen. Det er dog vigtigt, at det sker, inden man går igennem tolden.

Baggrunden for, at Fødevarestyrelsen og Toldstyrelsen er gået sammen om at repetere reglerne for folk, der ankommer til danske lufthavne, er, at flere lande slås med både afrikansk svinepest og mund- og klovesyge. Sygdommene kan smitte fra fødevarer til dyr, men er ikke farlig for mennesker. 

Rammes Danmark af bare en af disse sygdomme, vil det få store konsekvenser for dyrevelfærden, og koste store summer til blandt andet aflivning af dyrene og i tabte eksportindtægter. 

Læs mere om reglerne på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Læs mere på Toldstyrelsen​

 

Yderligere oplysninger: Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834.