Celler erstatter forsøgsdyr i test af kemi

24-03-2022

Fødevareministeren støtter tre forskningsprojekter, som hver især har fokus på bedre brug af forsøgsdyr. I ét af projekterne vil forskerne undersøge, om de helt kan erstatte forsøgsdyr med cellekulturer, når de skal teste skadelig kemi i fostre.

​Med en bevilling på 1,5 mio. kr. støtter fødevareministeren tre forskningsteams, der arbejder på at udvikle metoder og teknikker, der har fokus på brug af forsøgsdyr. Uddelingen sker via Danmarks 3R-Center.

- Ét af projekterne imødekommer fuldt ud Danmarks 3R-Centers målsætning om at begrænse brugen af forsøgsdyr. Det er et meget interessant projekt, hvor forskerne vil bruge cellekulturer i stedet for dyr, når de skal undersøge effekten af skadelig kemi i et foster, siger professor Axel Kornerup Hansen, formand for Danmarks 3R Center.

Rie Vinggaard fra DTU står for projektet. Hun har tidligere har vundet anerkendelse i Danmarks 3R-Center for sit store fokus på at gennemføre test uden forsøgsdyr i sin forskning. Nu vil Rie Vinggaard afprøve en test med cellemodel i praksis. Rie Vinggaard og hendes team vil bl.a. teste thalidomid og fluorerede stoffer på modellen for at undersøge, om den kan erstatte forsøgsdyr i fremtidige undersøgelser af kemikaliers fosterskadende effekter.

Et andet projekt modtager også støtte for at bruge laboratorieteknikker frem for forsøgsdyr. Forskerne vil oprense og dyrke raske celler i laboratoriet, så de efterfølgende kan bruges i behandlingen af patienter med godartede muskel- eller bindevævsknuder.

Det tredje forskningsprojekt har fokus på at udvikle viden om ultralydsmåling til overvågning af tarmsygdomme, så forskerne kan begrænse smerte og ubehag hos forsøgsdyr fremover.

- Fælles for projekterne er, at forskerne har et stort fokus på at begrænse antallet af forsøgsdyr og skåne dem for lidelser. Der er tale om lovende projekter og et vigtigt formål, som har 3R-centerets fulde støtte og opbakning, siger Axel Kornerup Hansen.

Forskningsmidlerne bliver uddelt af Danmarks 3R Center på vegne af fødevareministeren. Danmarks 3R Center bliver drevet af Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri med støtte fra Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation DOSO, LEO Pharma, Lundbeck og Novo Nordisk.

Yderligere oplysninger:

Link til Danmarks 3R-Centers hjemmeside https://3rcenter.dk/  

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34

------------------------------

Fakta:

Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri støtter sammen med Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation DOSO, LEO Pharma, Lundbeck og Novo Nordisk arbejdet i - og finansieringen af - Danmarks 3R-Center. Centeret uddeler hvert år 1,5 mio. kroner til forskning. Centeret arbejder på at fremme alternativer til forsøgsdyr og udvikle metoder, der bruger så få dyr som muligt. Derudover arbejder centret for, at de forsøgsdyr, det stadig er nødvendigt at bruge, behandles så godt som muligt.