Fugleinfluenza på kalkunfarm ved Skælskør

17-01-2023

15.000 kalkuner skal aflives, efter Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza blandt dyrene. Aflivningen sker for at begrænse både fuglenes lidelser og smitterisikoen.

En kalkunfarm ved Bøgelunde ved Skælskør med 15.000 kalkuner er ramt af fugleinfluenza. Det viser analyser af prøver fra dyrene, som Statens Serum Institut har analyseret for Fødevarestyrelsen.

Det er nu anden gang i år, at vi finder den dødelige og meget smitsomme H5N1 fugleinfluenza i en besætning. For at begrænse fuglenes lidelser og for at forebygge smittespredning, går vi og Beredskabsstyrelsen onsdag i gang med at aflive dyrene, fortæller veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie.

Udbruddet med fugleinfluenza er det femte siden oktober. Her ramte sygdommen en mindre hobbybesætning på Als. Én måned senere var det en kalkunbesætning ved Slagelse med 34.000 kalkuner, og kort før jul endnu en kalkunbesætning, denne gang på Lolland med 36.000 kalkuner. Første udbrud i 2023 kom 2. januar. Her måtte 50.000 høns ved Hedensted lade livet.

Områdets fu​​​gleejere må hverken flytte fugle eller æg

Fødevarestyrelsen har i dag oprettet en restriktionszone ved den ramte kalkunbesætning. I en radius på 10 km er det nu forbudt at flytte æg eller fjerkræ uden særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen, og alle fjerkræejere skal registrere deres fuglehold på landbrugsindberetning.dk. Restriktionerne kommer til at gælde fjerkræproducenter og hobbyavlere i området.

Vi må igen understrege, at det er uhyre vigtigt, at alle, der har fugle, følger reglerne og holder dem inde eller overdækket, så fuglene ikke kan blive ramt af smitte fra de vilde fugle, siger Mette Kirkeskov Sie.

Hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre, eller hvis man har færre end 100 fugle, som ikke er fjerkræ, så har man ikke pligt til at overdække dem. Af hensyn til fuglenes sundhed anbefaler Fødevarestyrelsen dog, at man holder dem indhegnet og overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd.

De mange tusinde smittede kalkuner bliver aflivet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen. Når fuglene er kørt væk, bliver hele ejendommen rengjort og desinficeret, inden den igen kan blive fyldt med fugle. 

Fødevarestyrel​sen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Sygdommen smitter kun meget sjældent til mennesker.

Kort over beskyttelseszoner, som Fødevarestyrelsen har oprettet med centrum i fugleinfluenza-udbruddet ved Bøgelunde. Inden for 10 km-zonen er det nu bl.a. forbudt at flytte æg og fjerkræ uden dispensation fra Fødevarestyrelsen, og det er et krav, at alle fjerkræejere skal registrere sine dyr på landbrugsindberetning.dk.

Bekendtgørelse og kort med re​​striktionszoner ​​​

Se om du bor i en zone ​ ​

Se reglerne, der gælder i zonerne

 

Læs mere om hvad du skal gøre med dit fjerkræ under en fugleinfluenzapandemi her


​Yderligere oplysninger på Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834.