Læskedrikke med for højt indhold af vitaminer og proteinpulver med aminosyrer og mineraler over de tilladte niveauer. Sådan lyder nogle af de overtrædelser af reglerne for berigede fødevarer, som Fødevarestyrelsen stødte på ved en stikprøvekontrol tidligere på året.
I over halvdelen (58 procent) af de 60 kontrollerede detailbutikker og engrosvirksomheder, fandt Fødevarestyrelsen brud på de regler, der skal beskytte forbrugerne, så de ikke får sundhedsskadelige mængder af vitaminer og mineraler.
I hver 3. kontrol måtte Fødevarestyrelsen indskærpe, at virksomhederne har pligt til at indsende oplysninger om varernes indhold af eksempelvis vitaminer og mineraler til Fødevarestyrelsen. Særligt i detailhandlen var der problemer.
Tæt ved hver 4. virksomhed havde ikke søgt Fødevarestyrelsen om at få godkendt tilsætningerne, og fik derfor forbud mod salg til forbrugerne. Kun 2 af de godt 20 detailhandelsbutikker, som fik besøg, klarede sig igennem kontrol- og vejledningsbesøgene uden anmærkninger.
'Det er typisk i de mindre butikker, vi finder problemer. Derfor havde vi under denne kontrol gjort mere ud af vejledningen – også til disse virksomheder. Men det ændrer ikke ved, at det er virksomhedernes ansvar at have styr på, hvad der er i de varer, som de sælger’, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsens kontor for Kemi og Fødevarekvalitet, Henrik Dammand.
Tilbage i 2020 gennemførte Fødevarestyrelsen en lignende kontrol af berigede fødevarer. Dengang blev der givet sanktioner til 47 procent af virksomhederne; et tal der i år var steget til 58 procent.
Der kan på længere sigt være risici ved at indtage produkter med for højt indhold af f.eks. vitaminer, mineraler eller aminosyrer. Eksempelvis kan et langvarigt for højt indtag af vitamin A give leverskader, mens vitamin B6 udgør en risiko for nervesystemet.
Fødevarestyrelsen følger op over for de virksomheder, der er blevet sanktioneret i forbindelse med kontrollen.
Kontrol af berigede fødevarer