Dyrevelfærd

Fødevarestyrelsen bruger dyrs sundhed og trivsel som indikator for dyrevelfærd

01-02-2024

I den kommende tid vil Fødevarestyrelsen undersøge dyrs sundhed og trivsel og give landmanden en samlet bedømmelse for dyrevelfærd. Kontrollerne skal supplere de ordinære kontroller af bl.a. staldforhold, dyrlægetilsyn og dokumentation.

Embedsdyrlæge Mia Mørup kontrollerer, om en ko har klare øjne og tør næse. Det sker i en kontrol, hvor Fødevarestyrelsen bruger DyreBaserede VelfærdsIndikatorer, DBVI, til at bedømme den samlede velfærd i landmandens besætning.
Embedsdyrlæge Mia Mørup kontrollerer, om en ko har klare øjne og tør næse. Det sker i en kontrol, hvor Fødevarestyrelsen bruger DyreBaserede VelfærdsIndikatorer, DBVI, til at bedømme den samlede velfærd i landmandens besætning.

Dyr bag hegn og dyr i stalde har basale behov, som iflg. dyrevelfærdsloven skal være opfyldt. I loven er der bl.a. krav til indretning af stalde og pasning og pleje af dyrene.

Men selvom landmændene opfylder reglerne, så kan der være stor forskel på dyrenes sundhed og trivsel fra besætning til besætning. Derfor gennemfører Fødevarestyrelsen kontroller, hvor DyreBaserede VelfærdsIndikatorer (DBVI) bliver brugt som metode til at vurdere dyrevelfærd i kvæg- og fårebesætninger i kommende stikprøvekontroller.

- Vi undersøger dyrets huld og ernæringstilstand, og vi undersøger dyret for halthed, renhed samt sår og skader. De er alle indikatorer for dyrets sundhed og trivsel, for hvis et dyr f.eks. er beskidt eller går rundt med sår og trykskader, så har det direkte indflydelse på dyrets almene velfærd, siger enhedschef Christian Strøyer.

Landmanden får samlet vurdering ad dyrevelfærd i besætningen

På kontrollerne undersøger Fødevarestyrelsen et udsnit af dyrene i en besætning. Efterfølgende får landmanden en rapport og en samlet bedømmelse af dyrevelfærden i besætningen.

- Vi stiller skarpt på velfærdsindikatorerne for at se, om de kan give et bedre og mere nuanceret billede af forhold, som har indflydelse på dyrenes velfærd i besætningerne. Vi håber at metoden kan være med til at forbedre vores kontroller og samtidig øge landmandens opmærksomhed på dyrevelfærden, siger Christian Strøyer.

Fødevarestyrelsen har planlagt at gennemføre 300 stikprøvekontroller landet over i perioden fra 1. februar til 31. maj 2024. En del af besætningerne er udpeget på baggrund af registrerede sundheds- og trivselsproblemer ved tidligere kontroller. I forbindelse med kontrollerne vil Fødevarestyrelsen også tjekke, om landmændene følger reglerne for dyrlægetilsyn.

Læs om DBVI hos kvæg og får

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.