Danske grise får sjældent lov til at beholde hele deres hale. Cirka 95 pct. af de grise, som ender på danske slagterier, har fået kuperet halerne, og tallet er højere for grise, som bliver sendt ud af landet. Årsagen er, at grise med hele haler risikerer halebid.
- Halebid kan hurtigt spredes i en besætning. Det gør ondt på grisene og giver risiko for sår og infektioner, der er så alvorlige, at grise må aflives. Derfor har landmændene lov til at forebygge smerte og infektioner ved at klippe en lille del og maksimalt halvdelen af grisenes haler, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Christian Strøyer, som tilføjer, at halekupering skal ske inden grisene er 4 dage gamle.
Halekupering er dog kun tilladt, hvis landmanden har vurderet og dokumenteret, at det virkelig er nødvendigt.
I en stikprøvekontrol har Fødevarestyrelsen kontrolleret om reglerne for dokumentation er opfyldt i 400 besætninger. 30 pct. af landmændene fik sanktioner med én eller flere indskærpelser, herudover blev der givet et påbud og fire politianmeldelser. Mere end halvdelen af sanktionerne (53 pct.) blev givet for manglende eller mangelfuld dokumentation af behovet for halekupering.
Udover at dokumentation skal landmændene også have en plan for, hvordan og hvornår de vil forbedre staldforholdene eller driftsledelsen, så de kan undgå fremtidige halebid. De kan bl.a. forebygge halebidning ved ændret staldindretning, ændret ventilation og øget fokus på tildeling af halm og beskæftigelsesmaterialer.
I nogle besætninger afprøver landmændene løsninger, der skal medvirke til at forebygge halebidning. I 16 pct. af de kontrollerede besætninger var der kuld med grise, der ikke var halekuperet.
- Det er vigtigt, at landmændene arbejder med løsninger for at undgå halebidning. Ud af de landmænd, som gør det, rapporterer hver tredje, at de har opnået gode resultater, siger Christian Strøyer.
I 2024 kontrollerer Fødevarestyrelsen igen, om halekuperingsreglerne bliver overholdt. Det sker med stikprøvekontrol af mellemhandleres salg af grise. Også de skal have dokumentationen i orden, hvis halekupering af grisene har været nødvendig.
Læs om kontrolkampagnen og resultaterne her
Læs om resultaterne i slutrapporten her
Foto: Grisenes haler må kun kuperes, hvis landmanden kan dokumentere, at det er nødvendigt. Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger har kontrolleret landmændenes dokumentation. Hver tredje landmand fik en eller flere sanktioner for at overtræde reglerne. Fotograf: Jesper Blæsild.