De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på, hvis du vil undgå unødvendig kemi.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn og unge. For babyer er det f.eks. en god idé at undgå for mange rosiner, mens det anbefales for børn i alle aldre at holde sig fra riskiks – da de kan indeholde uorganisk arsen, der er vurderet til at være kræftfremkaldende.
- Vi ønsker ikke, at forældre rundt i landet skal gå og bekymre sig, hvis de er kommet til at give deres 7-årige en riskiks med i skole. Men vi vil gerne oplyse flere forældre om de madvarer, som i større mængder kan have en sundhedsrisiko, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.
På grund af det stigende udbud af energidrikke og søde kaffedrikke, der ofte appellerer til større børn, råder Fødevarestyresen også forældre til at være opmærksomme på børn og unges samlede indtag af koffein. Fødevarestyrelsen fraråder f.eks. helt, at børn drikker energidrikke, mens unge (15-18 år) højst bør indtage en lille dåse energidrik (25 cl) om dagen.
I anledning af den høje popularitet af grøntsagsmuffins og andet bagværk til babyer har Fødevarestyrelsen for nylig lavet en mindre justering af anbefalingerne til indtag af bagepulver for babyer. Mens det i små mængder er ganske ufarligt, er det en god idé som tommelfingerregel ikke at give babyer mere end et måltid om dagen lavet med bagepulver, da det indeholder en stor koncentration af natrium.
- Vi har set på sociale medier, at det siden coronanedlukningerne har været en trend med grøntsagsmuffins, sunde vafler, grødkugler og pandekager i mange børnefamilier, og vi mener derfor, at det er relevant at oplyse tydeligt om vores råd ift. bagepulver. Det er en lille justering, men det er et fint eksempel på, at vi løbende reviderer vores anbefalinger med udgangspunkt i, hvad vi observerer i samfundet, tilføjer Henrik Dammand Nielsen.
Få overblik over anbefalingerne her