Fugleinfluenza

En besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerlands kommune er ramt af fugleinfluenza

10-04-2025

Fødevarestyrelsen har torsdag aften erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.

I Vesthimmerland er en besætning med 10.000 kalkuner ramt af fugleinfluenza. Fødevarestyrelsen har oprettet en restriktionszone i en tre km radius fra besætningen samt en 10 km overvågningszone.

En kalkunbesætning med pludselige dødsfald og et stort antal dyr med tydelige tegn på sygdom blev torsdag bekræftet smittet med fugleinfluenza H5N1. For at undgå yderligere lidelse for dyrene, samt stoppe smitten, har Fødevarestyrelsen straks indledt aflivningen af kalkunerne. Det er planlagt, at de 10.000 aflivede kalkuner allerede fredag bliver samlet sammen og transporteret til sikker destruktion for at forebygge smittespredning.

Udbruddet kommer 10 dage efter et udbrud af fugleinfluenza i en mindre fjerkræbesætning nord for Roskilde.

- Vi overvåger udbredelsen af fugleinfluenza i de vilde fugle, og må desværre konstatere, at faren ikke er drevet over. Det betyder, at kravet om, at fjerkræ og andre fugle i fangenskab i hele Danmark skal være indelukket eller overdækket, desværre kommer til at gælde i endnu et stykke tid. Det betyder også, at alle der holder fugle fortsat skal være ekstra opmærksomme og opretholde god smittebeskyttelse, siger enhedschef Mette Kirkeskov Sie, Fødevarestyrelsen.

 Zoner skal inddæmme smitte

Som følge af udbruddet i Aalestrup har Fødevarestyrelsen oprettet en tre km beskyttelseszone samt en 10 km overvågningszone rundt om den smittede besætning. I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle og fjerkræ, flytte fugle og produkter fra fugle inden for og ind og ud af zonen, medmindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.

Udbruddet i Aalestrup kan komme til at påvirke eksporten af fjerkræ og fjerkræprodukter fra Danmark til tredjelande.

Råd og regler

Sygdommen kan blive spredt via vilde fugle, fugleafføring og døde fugle og blive bragt ind i fjerkræindhegninger, når deres ejere går ind til dyrene. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man rengør sine støvler, inden man går ind til fuglene.

Fødevarestyrelsen indførte den 17. december 2024 krav om, at fjerkræ og fugle i fangenskab som hovedregel skal være i en indhegning, der er er overdækket med fast tag, net eller tråd, samt at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand og dermed kan smitte besætningen. Fødevarestyrelsen anbefaler alle fjerkræejere, også dem, der er undtaget fra kravene om biosikringsforanstaltninger, fortsat beskytter sine fugle mod direkte kontakt med de vilde fugle.

Læs mere om de gældende biosikringskrav og den gældende bekendtgørelse på Fødevarestyrelsens hjemmeside 

 

Se bekendtgørelsen om bl.a. restriktionszonerne i Aalestrup her

Se det aktuelle kort over restriktionszoner i Danmark 

Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza. Du har i så fald pligt til at kontakte en dyrlæge.

Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på appen 'Fugleinfluenza Tip'.

 

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834 eller sende en mail til presse@fvst.dk.

Sådan undgår du, at dine fugle får fugleinfluenza

  • Det er vigtigt, at holde de vilde fugle adskilt fra sin besætning samt sikre, at de ikke kan komme i nærheden af dine fugles foder og drikkevand.
  • Det er ejerens ansvar at sikre en god smittebeskyttelse af sine fugle – både i større og mindre besætninger.
  • Det er Fødevarestyrelsens anbefaling, at fugle holdes i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag.
  • God hygiejne og skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården er også altid en god idé.
  • Hvis du ser høj dødelighed, problemer med vejrtrækningen, nedsat æglægning, foder- eller vandindtag hos dine fugle kan det være et tegn på fugleinfluenza, og du skal i så fald kontakte en dyrlæge.