PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og vandafvisende. Men PFAS er mistænkt for flere alvorlige sundhedsskadelige virkninger. Derfor har vi i Danmark siden 2020 haft et forbud mod salg af engangsservice og emballage af pap og papir, som er fremstillet med PFAS.
Fødevarestyrelsen har nu undersøgt effekten af forbuddet. Det er sket med kontrolbesøg i 48 virksomheder, som sælger fødevarekontaktmaterialer til andre danske virksomheder og til forbrugere.
Om resultatet af kontrollerne siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarestyrelsen:
Vi har analyseret PFAS-indholdet i alt fra burgerpapir til papkrus og pizzabakker. Bortset fra en enkelt markant undtagelse var prøverne uden PFAS eller med et meget lavt indhold. Konklusionen er, at det danske forbud har virket som ønsket.
Papiret kan være forurenet med PFAS
PFAS kan findes i miljøet selv længe efter, at stofferne er blevet brugt, og det kan derfor være svært helt at undgå baggrundsforurening af pap og pair med PFAS. Hvis der er mere end 20 milligram PFAS pr. kilo materiale, vurderer Fødevarestyrelsen, at der er brugt PFAS i forbindelse med produktionen af pap eller papir. I tre ud af fire testede produkter var indholdet af PFAS under 20 milligram PFAS pr. kilo materiale, hvilket tyder på, at PFAS ikke er tilsat i produktionen.
Beskyttende lag gør genbrug mulig
Hvis brug af f.eks. genanvendt pap og papir medfører, at indholdet af PFAS overstiger 20 milligram pr. kilo materiale, skal der være et barrierelag, der adskiller pap og papir fra kontakt med maden.
Kun for én prøve konkluderede Fødevarestyrelsen, at der ulovligt var tilsat PFAS for at gøre papiret fedt- og vandafvisende. Virksomheden fik indskærpet reglerne, og trak produktet tilbage fra markedet.
Fødevarestyrelsens kontroller viser, at der er en meget lille risiko for at få PFAS fra pap- og papiremballage, hvis produkterne er købt hos danske forhandlere. Henrik Damman Nielsen:
Det er altid en god idé at være særligt opmærksom på produkter til madlavning og tænke over, hvor man køber varerne.
Fødevarestyrelsen vil følge op med information om de gældende regler. Virksomhederne skal også fremover være opmærksomme på det danske PFAS-forbud samt at brug af genbrugspap og -papir kan give risiko for uønsket PFAS.
Læs om resultatet af kontrollerne her