DNA-metode

Nyt effektivt DNA-værktøj kan afsløre sjusk og fusk med kød

27-10-2025

Over 20 pct. af prøverne i Fødevarestyrelsens pilotprojekt viste spor af dyr, der ikke stod på ingredienslisten - dog langt de fleste i lave mængder. Den nye DNA-metode gør det markant lettere at afsløre sjusk og fusk med fødevarer.

Gris i oksepølse, kylling i kalkuntopping og fiskeboller med et hav af ubudne arter.

I 12 ud af 54 produkter, som er blevet testet med en ny DNA-analysemetode på Fødevarestyrelsens laboratorie i Ringsted, blev der fundet spor af dyr, der ikke var deklareret på indpakningen. For at sikre, at metoden fungerer, er resultaterne løbende kvalitetssikret op imod et akkrediteret laboratorie i Portugal.

- Pilotprojektet har vist, at vores nye DNA-metode virker, og stemmer overens med resultaterne fra vores kollegaer i andre EU-lande, fortæller enhedschef Henrik Dammand og tilføjer:

- Uanset om det er utilsigtede fejl eller systematisk fusk, kan forkert varedeklaration have alvorlige konsekvenser for nogle forbrugere – heriblandt allergikere. Vores nye DNA-værktøj kan være en effektiv måde at hjælpe disse forbrugere på.

Australsk inspiration

En inspirationskilde til Fødevarestyrelsens pilotprojekt var et australsk studie, der tidligere har afdækket omfattende vildledning i panerede fiskeprodukter, hvor nogle indeholdt kød fra fredede hajer.

Samlet set vurderer EU-Kommissionen, at svindel med fødevarer koster EU-landene omkring 60 til 90 mia. kroner (8-12 mia. euro) om året.

Fødevarestyrelsens nye DNA-værktøj vil f.eks. hurtigt kunne afsløre spor af hestekød i oksefars. På sigt vil værktøjet også kunne bruges til at afdække fejl i ingredienslisten til plantebaserede produkter eller med foder til kæledyr.

Se resultaterne fra pilotprojektet her (pdf)

Pressekontakt

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34 eller sende en mail til presse@fvst.dk.