Gris i oksepølse, kylling i kalkuntopping og fiskeboller med et hav af ubudne arter.
I 12 ud af 54 produkter, som er blevet testet med en ny DNA-analysemetode på Fødevarestyrelsens laboratorie i Ringsted, blev der fundet spor af dyr, der ikke var deklareret på indpakningen. For at sikre, at metoden fungerer, er resultaterne løbende kvalitetssikret op imod et akkrediteret laboratorie i Portugal.
- Pilotprojektet har vist, at vores nye DNA-metode virker, og stemmer overens med resultaterne fra vores kollegaer i andre EU-lande, fortæller enhedschef Henrik Dammand og tilføjer:
- Uanset om det er utilsigtede fejl eller systematisk fusk, kan forkert varedeklaration have alvorlige konsekvenser for nogle forbrugere – heriblandt allergikere. Vores nye DNA-værktøj kan være en effektiv måde at hjælpe disse forbrugere på.
Australsk inspiration
En inspirationskilde til Fødevarestyrelsens pilotprojekt var et australsk studie, der tidligere har afdækket omfattende vildledning i panerede fiskeprodukter, hvor nogle indeholdt kød fra fredede hajer.
Samlet set vurderer EU-Kommissionen, at svindel med fødevarer koster EU-landene omkring 60 til 90 mia. kroner (8-12 mia. euro) om året.
Fødevarestyrelsens nye DNA-værktøj vil f.eks. hurtigt kunne afsløre spor af hestekød i oksefars. På sigt vil værktøjet også kunne bruges til at afdække fejl i ingredienslisten til plantebaserede produkter eller med foder til kæledyr.
Se resultaterne fra pilotprojektet her (pdf)