DNA-metode

Nyt effektivt DNA-værktøj kan afsløre sjusk og fusk med kød

27-10-2025

Over 20 pct. af prøverne i Fødevarestyrelsens pilotprojekt viste spor af dyr, der ikke stod på ingredienslisten - dog langt de fleste i lave mængder. Den nye DNA-metode gør det markant lettere at afsløre sjusk og fusk med fødevarer.

Gris i oksepølse, kylling i kalkuntopping og fiskeboller med et hav af ubudne arter.

I 12 ud af 54 produkter, som er blevet testet med en ny DNA-analysemetode på Fødevarestyrelsens laboratorie i Ringsted, blev der fundet spor af dyr, der ikke var deklareret på indpakningen. For at sikre, at metoden fungerer, er resultaterne løbende kvalitetssikret op imod et akkrediteret laboratorie i Portugal.

- Pilotprojektet har vist, at vores nye DNA-metode virker, og stemmer overens med resultaterne fra vores kollegaer i andre EU-lande, fortæller enhedschef Henrik Dammand og tilføjer:

- Uanset om det er utilsigtede fejl eller systematisk fusk, kan forkert varedeklaration have alvorlige konsekvenser for nogle forbrugere – heriblandt allergikere. Vores nye DNA-værktøj kan være en effektiv måde at hjælpe disse forbrugere på.

Australsk inspiration

En inspirationskilde til Fødevarestyrelsens pilotprojekt var et australsk studie, der tidligere har afdækket omfattende vildledning i panerede fiskeprodukter, hvor nogle indeholdt kød fra fredede hajer.

Samlet set vurderer EU-Kommissionen, at svindel med fødevarer koster EU-landene omkring 60 til 90 mia. kroner (8-12 mia. euro) om året.

Fødevarestyrelsens nye DNA-værktøj vil f.eks. hurtigt kunne afsløre spor af hestekød i oksefars. På sigt vil værktøjet også kunne bruges til at afdække fejl i ingredienslisten til plantebaserede produkter eller med foder til kæledyr.

Pressekontakt

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34 eller sende en mail til presse@fvst.dk.