Danske ægproducenter er gode til at holde salmonella fra døren

20-04-2022

Kontrol- og vejledningskampagne fra Fødevarestyrelsen viser, at ni ud af ti ægproducenter har styr på de procedurer, der skal holde danske æg salmonellafri.

Danske forbrugere har siden 2012 kunnet være sikre på, at de æg, de køber i butikkerne, er lagt af høns, der er testet fri for salmonella. Det skyldes, at ægproducenterne arbejder efter et omfattende kontrolprogram i besætningerne, og at Fødevarestyrelsen løbende kontrollerer, om producenten lever op til reglerne.

Takket være den fælles indsats har Danmark siden 2012 haft særstatus i EU for salmonella i æg. Det løfter forbrugersikkerheden og betyder, at danske ægproducenter kan markedsføre deres æg som salmonellafri i hele EU.

Dog kan der ind i mellem være besætninger, der bliver ramt af salmonella. Derfor kontrollerede Fødevarestyrelsen sidste år, om producenterne fulgte de lovpligtige procedurer for egenkontrol, som skal holde smitten fra døren.

Høj regelefterlevelse
Ud af 47 kontrolbesøg blev de 43 gennemført uden sanktioner - en regelefterlevelse på 91,5%. Blandt de besætninger, hvor Fødevarestyrelsen fandt overtrædelser af reglerne, var der til gengæld brud på mere end én regel. Der var blandt andet tale om utilstrækkelig sikring mod skadedyr og manglende orden og vedligehold, der gør det svært at holde staldområderne rent.

"Det er utrolig vigtigt, at producenterne lever op til reglerne – dels af hensyn til forbrugersikkerheden, dels for at fastholde særstatus. For der skal ikke så mange smittede hønsebesætninger til, før den danske særstatus i EU og dermed konkurrencefordel kommer i fare. Derfor der det nødvendigt, at alle ægproducenterne hele tiden er på mærkerne," påpeger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge.

FAKTA:
Hvis du vil tjekke ud, hvor i Danmark kontrollen blev foretaget, og hvor der efterfølgende blev givet vejledninger om fx hygiejnisk indretning, så læs mere om salmonella kontrol og slutrapporten fra Fødevarestyrelsens kontrol- og vejledningskampagne​.

Yderligere oplysninger:
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon 22 84 48 34.