Efter mange års indsatser er risikoen for at få campylobacter fra dansk kyllingekød næsten halveret. Alligevel bliver op mod 4.000 forbrugere hvert år syge af den fødevarebårne bakterie. Fødevarestyrelsen fortsætter derfor indsatsen mod bakterien med en ny handlingsplan, der skal få antallet af smittede ned. Handlingsplanen er udarbejdet sammen med fødevareerhvervet og Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
"Hovedfokus i vores strategi og handleplan ligger på kyllingekød, der er den største smittekilde", forklarer sektionsleder for Foder- og Fødevaresikkerhed, Annette Perge, og minder slagtekyllingeproducenterne om, at det er vigtigt, at de fokuserer på at holde campylobacter ude af staldene, ikke mindst i sommermånederne, hvor de mange insekter kan bringe smitten ind.
"Også på slagterierne er det vigtigt, at man fokuserer på at holde campylobacter i skak, blandt andet ved at holde en god hygiejne og tilpasse udstyret til størrelsen på kyllingerne, så slagtningen ikke spreder bakterierne fra dyrenes organer og ud på kødet", forklarer Annette Perge.
Fødevarestyrelsens prøver af kyllingekød viser, at der oftere er campylobacter i kød fra udlandet. Risikoen for at blive syg af dansk kyllingekød er næsten halveret siden 2013.
Læs handlingsplanen her
Hvad kan du som forbruger gøre for at undgå campylobacter:
- Hold fersk kyllingekød adskilt fra andre fødevarer under opbevaring og tilberedning.
- Vask knive og skærebrætter grundigt af efter brug.
- Gennemsteg kyllingekødet.
- Se Fødevarestyrelsens gode råd i filmen 'Hold det adskilt' for inspiration,
Yderligere oplysninger
Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834.