Myndigheder i fælles aktion på Grønttorvet

08-09-2022

Skattestyrelsen, Fødevarestyrelsens Rejsehold og Københavns Vestegns Politi har tirsdag gennemført en fælles aktion på Grønttorvet i Høje-Taastrup. Aktionen afslørede problemer med fødevaresikkerheden og overholdelse af skatte- og afgiftsregler. Mange af de kontrollerede virksomheder kan se frem til sanktioner fra myndighederne. (Pressemeddelelse fra Skattestyrelsen).

​Tirsdag har Fødevarestyrelsens Rejsehold, Skattestyrelsen og Københavns Vestegns Politi gennemfø​​rt en fælles aktion på Grønttorvet (Copenhagen Markets) i Høje-Taastrup. Aktionen blev gennemført fra kl. 05 om morgenen. I alt deltog omkring 75 medarbejdere fra de tre myndigheder.

De tre myndigheder har hver især kontrolleret, at virksomhederne overholder lovgivning på de respektive myn​​digheders områder for på den måde at forebygge unfair konkurrence og øge fødevaresikkerheden.

37.000 pantmærke​r beslaglagt

Skattestyrelsen har under aktionen kontrolleret, om 15 virksomheder havde styr på lønninger, kasseaf​​​stemninger, afgifter og pantmærker. I ti af virksomhederne konstaterede Skattestyrelsen problemer, der skal følges op på. Samtidigt blev der beslaglagt tre paller drikkevarer og 37.000 pantmærker, der ikke måtte opbevares på stedet.

- Vi er til stede på Grønttorvet for at forebygge unfair konkurrence over for de virksomheder, der følger reglerne​. Når vi konstaterer problemer i ti af virksomhederne, så er det for mange. Vi kommer til at følge op over for de ti virksomheder. Afhængigt af resultaterne af opfølgningen, kan de forvente forskellige former for sanktioner eller efterbetalinger, forklarer Anne Sofie Hedemann, der er underdirektør i Skattestyrelsen. 

Som led i opfølgningen skal ​​Skattestyrelsen bl.a. vurdere, om virksomhederne skal pålægges at føre digital logbog over virksomhedernes ansatte eller pålægges et såkaldt digitalt kasseapparat. Seks virksomheder står til en regning for manglende afgifter, hvis Skattestyrelsen ikke får dokumentation for, at disse er betalt. Det vil efterfølgende blive vurderet, om virksomhederne skal pålægges bøder.

Problemer med sporbarhed o​g skadedyr

Halvdelen af de tolv virksomheder, Fødevarestyrelsens Rejsehold kontrollerede, havde ikke sporbarhed på de​res fødevarer.

- Den lovpligtige dokumentation er helt afgørende for forbrugersikkerheden, hvis det viser sig, at der er f​​arlige fødevarer i omløb, og varerne skal trækkes væk fra butikshylderne, understreger leder af Fødevarestyrelsens Rejsehold Michael Rosenmark.

Derfor fik a​lle seks virksomheder en indskærpelse. I tre af de seks tilfælde beslaglagde Fødevarestyrelsen også nogle af virksomhedernes fødevarer, fordi der manglede sporbarhed. En enkelt virksomhed fik forbud mod at markedsføre fødevarer på grund af skadedyr og blev varslet en bøde for manglende rengøring.

Fødevarestyr​​elsens jurister skal nu nærlæse og godkende Rejseholdets sanktioner, før de om 14. dage kan blive offentliggjort på Fødevarestyrelsens Findsmiley.dk.

Godt sama​rbejde

Københ​avns Vestegns Politi var til stede for at sikre, at aktionen kunne gennemføres i god ro og orden.

- Tirsd​agens aktion fandt sted i god ro og orden – og vi er naturligvis klar næste gang. Der er grund til at fremhæve det gode samarbejde, vi har med Skattestyrelsen og Fødevarestyrelsen”, siger vicepolitiinspektør Morten Steen Poulsen, som ledede Københavns Vestegns Politis del af aktionen.​

Yderligere oplysninger:

Skattestyrelsens pressetelefon: 7237 0900

Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834

Københavns Vestegns Politis pressetelefon: 4026 3704

Senest opdateret 12-09-2022