Kontrolresultater:

Virksomhederne har styr på køling af fødevarer

10-12-2024

De fleste virksomheder levede op til reglerne, da Fødevarestyrelsen udførte stikprøvekontroller af fødevarevirksomhedernes opbevaring af kølevarer.

Fersk kød, mælk og fisk er nogle af de produkter, som hurtigt tager skade, hvis de ikke bliver kølet ved de korrekte temperaturer. Derfor er der specifikke krav til temperaturer, når fødevarevirksomhederne opbevarer kølekrævende produkter.

- Den rette temperatur er afgørende ved opbevaring af alle kølekrævende fødevarer. Hvis de bliver opbevaret ved stuetemperatur, kan de i løbet af kort tid udvikle afvigende udseende, lugt eller smag og danne grobund for vækst af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, siger sektionsleder Ulrich Pinstrup, Fødevarestyrelsen.

Derfor er det et krav, at fødevarevirksomhederne rutinemæssigt kontrollerer temperaturen på kølekrævende fødevarer, og at termostater, termometre og andet udstyr er egnet og virker som det skal.

I stikprøvekontroller, som Fødevarestyrelsen har gennemført i 1.034 virksomheder var det overordnede billede, at virksomhederne har godt styr på både regler, rutiner og udstyr. Syv pct. af virksomhederne fik sanktioner mod et niveau på 16 pct. for alle fødevarekontroller (2023). Der var tale om mindre sanktioner for ukorrekte opbevaringstemperaturer og mangler i risikoanalyser. Mindre end én pct. af virksomhederne fik bøder, primært for opbevaring af fisk ved for høje temperaturer.

Læs om resultaterne af kontrollerne her

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.